‘Ankara’da olan tüm ülkeyi sarar’

Hatun Tuğluk’un mezarına saldıranlarla fotoğrafı çıkan Soylu, pişkince kendini savunmaya devam ediyor. Soylu, eleştiriler için ‘Bir fotoğrafla mı istifa edeceğim?’ derken HDP’li Baydemir, yapılanların organize bir saldırı olduğunu tekrarladı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine saldıranlar arasında bulunan Murat Alp ile karakolda çekilen fotoğrafları ortaya çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepkiler sürüyor. HDP Sözcüsü Osman Baydemir, saldırganlardan Murat Alp’in Soylu ile karakolda çekilen fotoğrafına tepki göstererek, yaşananların “suç ortaklığı” olduğunu belirtti.

Susma zamanı değil

“Eğer kabristanlarımız ortak olmayacaksa, ne ortak olabilir?” diye soran Baydemir, “Bu tarihimizde bir dönüm noktasıdır, bir kırılma noktasıdır. Bugüne kadar AKP’ye oy vermiş, alnı secde görmüş bütün Kürtlere çağrımdır; sorgulayın, aksi takdirde desteğiniz ile suça ve vebale ortak olursunuz” dedi. Saldırganın Soylu ile çekilen fotoğrafının yaşananların ispatı olduğunu vurgulayan Baydemir, “Bu faşist iktidar bloku, sizin halkınıza zulüm ettiğinde bir kabre zulüm ettiğinde, hareket ettiğinde niye sustun diye soracaklar. Susma zamanı değil, zalimin zulmüne, propagandasına hayır deme zamanıdır” diye konuştu.

Saldırganlara dokunmadılar

“Saldırı organizeliydi, planlıydı” diyen Baydemir, “Orada bulunan kolluk görevlileri, tek bir tanesine bir fiske dahi vurmadı, bir gaz dahi sıkmadı. Bir tanesinin eli kolu bükülüp gözaltına alınmadı. Adım adım büyümesi için o zombi güruhunun çoğalması için zemin oluşturuldu. Saldırganlardan bir tanesinin Bakan ile fotoğraf çekebiliyor olması bile başlı başlına her şeyi ispatlıyor” dedi.

Açıklamalar ‘suç ortaklığı’nın kanıtı

İktidarın açıklamalarını ve Ankara Valiliği’nin saldırıya ilişkin yaptığı açıklamaları, “suç ortaklığı” olarak değerlendiren Baydemir, “Hatun Anne’den kalan boş mezarlığa bu ülke faşizmi, ırkçılığı gömmeyecekse, hiçbir şey eskisi gibi olamayacak. Bu işin vahameti karşısında Ankara Valiliği’nin yaptığı açıklama suç ortaklığıdır. Birkaç kendini bilmez sataşmada bulunmuş. Bu sataşma değil en büyük terör eylemidir. Böyle vahim bir saldırıya sataşma derseniz, saldırgan gelir bakanla fotoğraf çeker” diye konuştu.

‘Ankara’da olan tüm ülkeyi sarar’

Baydemir, saldırı ve yaşanan gelişmelerin ardından istifa çağrılarına ilişkin ise, “O gün bir buçuk saat boyunca saldırılara göz yuman ve o noktaya gelmesini sağlayan herkesin istifa etmesi gerekiyor. AKP’de o manada siyasi edep veya gelenek, olgunlukları yoktur. Kimin sorumluluğu varsa görevden alınmalıdır” dedi. Saldırganların ve sorumluların yargılanması için olayın takipçisi olacaklarını aktaran Baydemir, “Kim olursa olsun, sorumluluğu bulunan herkesin yargılanması konusunda iç hukuk ve uluslararası hukuk mekanizmalarında takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘Halklara çağrımdır’

“Her şeyden önce bu vicdan ve onur meselesidir” diyen Baydemir, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Aksi takdirde geleceği Ankara’da o mezarlıkta yaşanan tablo ülkenin tümünü saracaktır. Çağrım halka ve insanlığadır; faşizme, ırkçılığa hayır deyin” dedi.

Soylu’dan pişkin savunma

Saldırganla fotoğrafları ortaya çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki gün yaptığı pişkin savunmanın bir benzerini de dün yaptı. Fotoğrafların ortaya çıkmasının ardından saldırganlara “mahalle eşrafı” diyen Soylu, “alçaksınız” diyerek eleştirenlere saldırmaktan da geri durmamıştı. Soylu dün ise CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun saldırıya ilişkin sarfettiği “Bunu yapanların ne siyasette ne ahlakta yeri var” sözlerine “Bir fotoğrafla mı istifa edecem?” diyerek cevap verdi. AKP Arsin İlçe Başkanlığı’nın 6. Olağan Kongresi’nde konuşan Soylu, Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine ilişkin, “Ben bir fotoğrafla istifa edeceğim, etrafın FETÖ’cü kokuyor senin ya. PKK ile fotoğraf çektirdin, PKK’yı destekleyenlerle fotoğraf çektirdin, DHKP-C’yi destekleyenlerle fotoğraf çektirdin, ömrün böyle geçti” dedi.

EN SON EKLENENLER