Anlı’ya 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 121 yıl hapis istemi

Tutuklanan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı hakkında, Pîran’daki ‘Şeyh Sait Şehitliği’ inşaatına yardım ettiği gerekçesiyle, 2 defa ağırlaştırılmış ömür boyu müebbet hapis, 121 yıl ve 20 bin güne kadar adli para cezası istendi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, gözaltına alındıktan sonra 30 Ekim’de tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı’nın da aralarında bulunduğu 7’si tutuklu toplam 51 kişi hakkındaki iddianame tamamlandı. İddianamede, Pîran (Dicle) ilçesi Kurşunlu köyündeki “Şeyh Sait Şehitliği” inşaatına yardım ettikleri iddiasıyla 5 yıldan, 2 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis, 121 buçuk yıl hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası istendi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede 51 kişi, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürme”, “kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs”, “sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması taşınması bulundurulması”, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme suçlarına yardım etme”, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla suçlanıyor.

Mezarlık inşaatında çalışmak ‘işbirlikçilik’ sayıldı

“Şeyh Sait Şehitliği”ne ilişkin Diyarbakır ve Dicle Cumhuriyet başsavcılıklarının yürüttüğü iki ayrı soruşturmanın birleştirilerek Amed’e gönderildiğinin hatırlatıldığı iddianamede, mezarlığın “PKK ve KCK’nin talimatı” doğrultusunda inşa edildiği ileri sürüldü. Cami, yas evi, müze, misafirhanenin yapıldığı inşaatta çalıştığı iddia edilen kişilerin ise “milis” ve “işbirlikçi” olduğu iddia edildi.

Çadır eylemi nedeniyle suçlanıyorlar

İddianamede, “demokratik çözüm süreci”nin devam ettiği dönemde Kürt illerinde inşaatına başlanan karakol, kalekol ve HES inşaatlarına karşı Kurşunlu köyünde Temmuz 2014 tarihinde kurulan “Demokratik Direniş Çadırı” eylemine katılan, ziyaret eden ve yürüyüş yaptığı ileri sürülen 21 yurttaş, “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanıyor. Eylemin yapıldığı çadıra PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın resimlerinin asılmasının suç sayıldığı iddianamede, çadırın mezarlık inşaatını “gizlemek” ve “müdahaleyi engellemek” amacıyla kurulduğu savunuldu.

Köye içme suyu götürmek suç!

Fırat Anlı, Dicle EDAŞ, DİSKİ yöneticileri ve çalışanları ile yüklenici firma çalışanlarının bulunduğu 30 sanığın, “örgüt talimatı” ile mezarlıkinşaatında çalıştığı, inşaat malzemesi getirdikleri, sondaj kuyusu kazdıkları, içme suyu hattı ve kanalizasyon için jeneratör getirdikleri, elektrik hattı çektikleri, çalışanlara talimat verip ve yönlendirdiklerinin ileri sürüldüğü iddianamede, sanıkların köylülerin başvuru üzerine DİSKİ’nin içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla köyün 500-600 metre yakınında açılan sondaj kuyusundaki suyun köye dağıtımının, düzenli olarak elektrik gelmediği için kuyunun yanına getirilen jeneratör ile sağlandığı yönünde ifadeleri yer aldı.

Arkadaş demek suç delili

İddianamede Anlı ile ilgili hazırlanan bölümünde, Anlı’nın 2014-2016 yılları arasında Amed’te katıldığı 9 ayrı basın açıklaması, cenaze töreni, yürüyüş ve panelde yaptığı konuşmaların her biri ayrı ayrı 9 defa “örgüt propagandası” olarak gösterilerek 67 buçuk yıl hapsi istendi. Anlı’nın katıldığı bir panel, 1 Kasım Kobanê Günü, Cizîr (Cizre) ve Sûr’da yaşanan abluka ve insan hakları ihlallerine ilişkin katıldığı basın açıklamaları suçlamaya delil sayıldı. İddianamede, evinde ve işyerinde yapılan aramalarda el konulan, Rize L tipi Cezaevi’nde hükümlü bulunan Şaban Katar isimli tutsağın gönderdiği kartpostalda Anlı’ya Kürtçe’de arkadaş anlamına gelen “heval” diye hitap etmesi suç delilleri arasında gösterildi. Yine Anlı’nın belediyecilik faaliyeti, Amed’in sorunlarına ilişkin tuttuğu notlar, Avrupa Yerel Bölgesel Yönetim Kongresinin toplantısına aldığı notlar ve yurtdışındaki kardeş belediyelerin listesi deliller arasında yer aldı.

Mahkeme önümüzdeki günlerde davanın duruşma tarihine belirleyecek.

Deniz Tekin – Amed

EN SON EKLENENLER