Ata: Saldırıların merkezinde kadın var

Kürt siyasetçilere yönelik AKP-MHP koalisyonu tarafından başlatılan soykırım operasyonları ile tutuklandıktan 6 ay sonra tahliye edilen kapatılan KJA Sözcüsü Ata, ‘Kadın eşbaşkanlarımıza, vekillerimize, kadın kurumlarımıza yapılan saldırıların merkezinde kadın özgürlük iradesi vardır’ dedi

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını protesto ederken, gözaltına alınarak 30 Ekim 2016’da tutuklanan KHK ile kapatılan KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata, 6 aylık tutsaklık sürecinin ardından Diyarbakır 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tahliye edildi. Akat, cezaevinden çıktıktan sonra tutuklanma sürecini ve hükümetin Kürt kadınlarına yönelik saldırılarını değerlendirdi. Hükümetin almış olduğu her kararın söylem bazında olduğunu, pratik olarak da kendilerine yansıdığını söyleyen Ata, “Hükümetin savurduğu tehditlerden, söylediklerinden aslında böyle bir sürecin geleceğini biliyorduk. Belediyelere kayyım atanma durumu yaşandı ki halkımız bunu darbe olarak ele aldı. Bu süreçte kadınlar bir bütün olarak sokaktaydılar ve en güçlü tepkiyi de kadınlar koydu. Saldırılar merkezden başladı. KJA’nın merkezi, belediyenin merkezi, siyasi partinin merkezinden başladı ve burada yargılanan Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Ayla Akat Ata veya İdris Baluken değil. Bir bütünen halk yargılanıyor, halkın düşüncesi ve iradesi yargılanıyor” dedi.

İradeye sahip çıkılmalı

Demokratik taleplere ve kadın özgürlük mücadelesine yönelik bir darbe girişimi olduğunu kaydeden Ata, “Nasılsa 5 yılda bir seçimler yapılıyor, nasılsa isteyen aday olabiliyor diye canları istediği gibi belediye başkanlarını tutuklayıp, görevden uzaklaştırıp, yerlerine kendi doğrudan adamlarını atıyorlar. Halkımız bu süreçte gerçekten büyük bir moral ve güç kaynağı oldu. Şunu çok büyük bir inançla söylüyorum; bu referandumun kazananları da halkımız oldu. Bu operasyonlarla yeni bir süreç başladı ve referandum sonuçlarıyla özellikle Kürdistan’da bu sürece büyük bir cevap olundu. Herkes biliyor ki zulmün olduğu süreçler uzun süre sürebilecek süreçler değildir. Bugüne kadar ortaya konulan iradeye bundan sonra sahip çıkılmalıdır. Halkımızın sözü nettir ve bu sözün merkezler tarafından da duyulması gerekiyor” diye belirtti.

Direnerek güçlendik

Art arda yaşanan tahliyelere dikkat çeken Ata, tahliyelerin yaşanmasının bundan sonra da tahliyelerin devam edeceği anlamına gelmediğine dikkat çekerek, “Tutuklu bulunan tüm arkadaşlarımız için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Kadın eşbaşkanlarımıza, kadın vekillerimize, kadın kurumlarımıza yapılan saldırılar kadın mücadelesine bir saldırıdır. Aslında bu operasyonların merkezinde kadın özgürlük iradesi vardır. Sürecin henüz başında KJA kapatılan ilk kurumlardan olmuştur. Hiçbir yetkiliye bilgi vermeden kurumun kapısına mühür vuruldu. Biliyoruz ki bu mühür yöneten iradenin, kadının özgürlük iradesini baskılama mührüdür. Biz bu baskılar altından, bu baskılara direnerek güçlendik” sözlerini kullandı.

AMED/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER