Ata’nın tüm siyasi faaliyetleri ‘suç’ sayıldı

Kapatılan kadın kurumu Kongreya Jinên Azad (KJA) Sözcüsü Ayla Akat Ata hakkında hazırlanan iddianamede tüm siyasi faaliyetleri suç sayılarak 95 yıla kadar hapsi istendi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını protesto ederken gözaltına alınarak 30 Ekim 2016’da tutuklanan KJA Sözcüsü ve BDP eski Milletvekili Ayla Akat Ata hakkında hazırladığı iddianameyi tamamladı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, “örgüt yöneticiliği”, 14 kez “örgüt propagandası yapmak” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet etmek” ile suçlanan Ata’nın 30 yıldan 95.5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

KJA’yı KCK’ye bağladılar

118 sayfalık iddianamenin 100 sayfasında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı Adası’nda avukatlarıyla yaptığı görüşme kayıtları, KCK sözleşmesi, PKK, KCK ve DTK’nin kuruluşu, işleyişi ve yapısı konusundaki bilgi ve değerlendirmelere yer verildi. İddianamede, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ve onun yerine kurulan Kongreya Jinên Azad da “KCK’ye bağlı kadın örgütlemesi” olduğu öne sürüldü.

DTK çalışmaları ‘suç’ oldu

İddianamede, Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Türkiye’deki “KCK örgütlenmesinin sözde kurucu meclisi ve organı” olduğu iddia edildi. İddianamede Ata’nın 2010, 2012, 2015 ve 2016 yılları arasında televizyon programında yaptığı konuşmalar ve Twitter hesabında yaptığı paylaşımlar da “örgüt propagandası” kapsamında ‘suç’ olarak nitelendirildi. Yine Ata’nın, HDP milletvekilleri Ziyar Pir, Nursel Aydoğan ve Faysal Sarıyıldız’ın twitlerini retweetlemesi de “örgüt propagandası” sayıldı. İddianamede, Ata’nın 15 Nisan 2012’de Amed’in Bağlar ilçesinde bir basın açıklamasında söylediği “Bahar Ortadoğu’ya dayanmışken bu baharı Kürtlerin yaşaması engellenmektedir” sözleri için de “ülkemizin güneyinde gerçekleşen halk ayaklanmalarına atıfta bulunarak Kürt halkını ayaklanmaya teşvik ettiği” ileri sürüldü.

‘DTK yasadışı değil’

İddianamede Ata’nın soruşturma kapsamında savcılıkta verdiği ifadesine de yer verildi. Ata, DTK’nin kuruluşunu ve amacını şöyle açıkladı: “DTK 2007 yılında kuruldu. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülebilmesi için önemli bir mekanizmayı açığa çıkardı. Amaçlarından bir tanesi demokratik özerklik olmakla beraber demokratik özerkliğin Türkiye de bir çözüm modeli olarak kabul edilmesi için faaliyetler yürüten, çalışmalar yapan, toplumun tüm örgütlü kesimlerini bu konuda düşünmeye, tartışmaya ve fikir üretmeye sevk eden bir kuruluştur… DTK’nın Tüm faaliyetleri kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde yürütülür. DTK’nın yasadışı bir organizasyonu ve faaliyeti yoktur” dedi.

AMED

EN SON EKLENENLER