‘Atatürk’ rolü isteniyor

Ankara’da son günlerde en fazla konuşulan konulardan seçim barajının düşürülmesi, AKP ile MHP arasındaki ittifak, Erdoğan’ın “Atatürkçülüğü CHP’ye bırakacak değiliz” açıklamalarını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Ahmet Murat Aytaç’a sorduk. Akademisyen Murat Aytaç, Tayyip Erdoğan’ın sınırsız iktidar hevesine ilişkin “Türkiye’de ‘kurucu Ata’ olma rolüne soyunan herkes bir şekilde Atatürk ile hemhal olur. Özal da, Kenan Evren de istedi” dedi.

HDP hesapları bozuyor

Akademisyen Aytaç, seçim ve baraj tartışmalarına dair şu hususlara dikkat çekti: “Önceki seçimlerde AKP’nin alabildiği oy yüzde 40-45 civarındaydı. O nedenle yüzde 50 artı 1 üzerine çıkabilmesi için 5 ve üzeri bir oy oranına ihtiyacı var. Yeni seçim gerilimlerini bu çerçevede değerlendirmek lazım. Atatürkçülük tartışmasından tutun da, MHP ile ittifaka kadar…” HDP’nin rolüne de değinen Aytaç, “HDP’nin 7 Haziran’da aldığı yüzde 13’lük oy birçok şeyi değiştirdi. Hatta yüzde 4-5 puanlık bir seçmen kitlesi daha HDP’yi düşünmeye başladı ve yüzde 17-18 potansiyeline yaklaşabilirdi. O yüzden AKP için artık küçük oy gruplarının bile değeri artmış durumda. Çünkü bunlar sonuca etki edecek” dedi.

Tek parti dönemi gibi

Aytaç, “Erdoğan tipi yöneticilerin en temel sorunu seçimleri yönetebilmektir. Bu Türkiye ve Putin için de böyledir. Bu yeni bir siyaset tarzdır. Bu tür liderlerin seçim kaybetmeye tahammülleri yok. 7 Haziran bu tahammülsüzlüğün hem eseri hem de göstergesi oldu. Seçim kaybetmeyi kabul etmeyeceğini gösteren bir tutum içerisine girdi hükümet” dedi. Erdoğan’ın yeni Atatürk rolü oynamaya çalıştığına vurgu yapan Aytaç, “Atatürkçülük Türkiye’de siyasetin bilinçdışı varoluşudur. Atatürk, devlet kurucu rolündedir. O yüzden Türkiye’de kurucu Ata olma rolüne soyunan herkes Atatürk ile hemhal olur. Atatürkçülük bir devlet kurma siyasasıdır. Böyle bir arzu var: İktidar olmaya, şef olmaya, sınırlanmamış iktidar yetkisi kullanmaya. Türkiye’de ikinci ve tali liderlerin tamamı bu rolü üstlenmeyi istediler. Özal da istedi, Kenan Evren de… Hükümetin bugünkü valilerle ilişkisine tek parti uygulamaları gibi gelmiyor mu?” diye sordu.

Kenan Kırkaya/MA

32

EN SON EKLENENLER