Avrupa heyeti: Baskılara yanıt verildi

Bir milyonu aşkın kişinin katıldığı Newroz için Amed’de olan Avrupa heyeti, ‘Kürtlerin katettiği yol Erdoğan’a geri adım attıracaktır. Newroz alanında Kürtlerin, dayatılan baskılara karşı çok güçlü bir cevap verdiğini gördük’ dedi

Kürdistan’da tüm baskı ve katliamlara rağmen önceki gün milyonlarca kişi, Newroz Bayramı’nı kutlamak için alanlara çıktı.

Son yıllarda tarih yazan ve tarihi süreçlere ev sahipliği yapan Amed, bir milyonu aşkın kişinin katıldığı bir Newroz kutlamasını daha geri de bıraktı. 7’den 70’e tüm Amedliler Newroz’a katılırken, değişik inanç ve uluslardan da halklar görkemli Newroz’a tanıklık etti. Avrupa ülkelerinden de aktivistler ve heyetler, katıldığı Newroz kutlamasından gün boyu gözlemler yaptı. Heyetin arasında yer alan Katalan Parlamenteri Quim Arrufat ve Zürich Sivil Toplum Örgütleri Temsilcisi Maya Hess, tarihi Newroz’daki gözlemlerini dihaber’e anlattı.

‘Erdoğan geri adım atacak’

Katalan Bölgesi Parlamenteri Quim Arrufat, Amed’deki Newroz kutlamasının çok kalabalık geçtiğine dikkat çekerek, “Sanki insanlar ‘korkacak katılmayacak’ gibi bir hava verdiler. Ancak insanların korkmadan Newroz’a katıldıklarını gördük ve büyük bir coşku ve moral ile kutlandığını gözlemledik” dedi. Amed’deki 2008 Newrozu’na da katıldığını belirten Arrufat, “2008 ve 2010 Newrozlarında gördüklerimizle son iki yıla baktıklarımız arasında ciddi bir aşama var. Kürtlerin çok daha fazla ilerleme kaydettiğinden bahsetmek mümkün. Barış anlamında demokratik mücadele anlamında Kürtlerin katettiği yol Erdoğan’a geri adım attıracaktır” şeklinde konuştu.

Korkmadıklarını gösterdiler

Kürt sorunu konusu üzerinde birçok Kürt temsilci ile görüştüklerini dile getiren Zürich STK Temsilcisi Maya Hess de, “Buradaki kayyum, aylardır insanların üzerinde baskı uyguluyor. Buna rağmen Newroz’a yüz binlerce insanın katıldığını gördük” dedi.

Tüm baskılara rağmen Kürtlerin Newroz alanına akmasının çok etkili olduğunu söyleyen Hess, “Artık insanlar korkmadığını gösterdiler. İnsanlar kendilerine konulan yasakları tanımadıklarını ve kabul etmediklerini, zulme karşı direneceklerini gösterdiler. Aynı zamanda Sayın Öcalan’ın posterlerini de gördük. Öcalan’ın tekrar gündeme getirilmesi bizi de etkileyen bir duruş oldu” dedi.

AMED

EN SON EKLENENLER