Bakırhan: Hepsi aynıydı ama bu kadar çirkinini görmemiştik

AKP-MHP iktidarının Kürt halkına saldırıları koronavirüs günlerinde de devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinde 65 belediye kazanmıştı. Bunlardan 6’sına, eşbaşkanlar daha önce Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edildikleri bahanesiyle mazbata verilmemişti. HDP, parti tüzüğüne aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle 2 belediye eşbaşkanını ihraç etmişti. Geriye kalan 57 belediyenin 40’ı Türk İçişleri Bakanlığı tarafından kayyumlar atanarak gasp edilmişti. Son olarak önceki gün Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerinin de gasp edilmesiyle, HDP’nin elinde şu anda sadece 12 belediye kaldı.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Türk devletinin gasplarını ANF’ye değerlendirdi.

‘KÜRTLERİ TAHRİK EDİYORLAR!’

AKP’nin pandemiyi fırsat bilerek daha çok pervasızlaştığına dikkat çeken Bakırhan, çeşitli gerekçeler uydurularak belediyelerin gasp edildiğini belirtti.

AKP’nin bu keyfi uygulamalarının halkın iradesini tanımayan uygulamalar olduğunu kaydeden Bakırhan, sistemin Kürtlerin kararlı duruşunu tahrik etmek için elinden geleni yaptığını söyledi. Bakırhan, şöyle devam etti: “Aslında partimiz ve onun fikriyatı onları çok rahatsız ediyor. Çünkü biz yerel yönetimlerde dünyada eşi benzeri görülmeyen modeller ortaya koyabildik. Zaten 2016’da da kayyum atamalarının nedeni, bizim halkçı belediyecilik bakımından ortaya koymuş olduğumuz pratiklerimizdi. Diğer bir nedeni ise, çalışmalarımızla AKP’yi ve onun zihniyetini teşhir etmemizdi.”

‘HALKIMIZ KABULLENMEYECEK’

AKP’nin gaspları meşru göstermek için yaptıklarının toplumda hiçbir karşılık görmediğini vurgulayan Bakırhan, şunları dile getirdi:

“Bir yerde otoriter ve tekçi zihniyete karşı alternatif bir yapı varsa, ona karşı saldırıların olması kaçınılmazdır. Çünkü bizim düşüncelerimizden korkuyorlar. O yüzden böyle gasp etme yöntemlerine tenezzül etmek durumunda kalıyorlar. Tabii bunlar bizi demokratik zeminden uzaklaştıramayacak. Halkımız da bu durumu kabullenmeyecek ve demokratik tepkisini ortaya koyacaktır. Biz de bu olanları kabul etmeyen, statükocu ve tekçi olmayan bir anlayışı hakim kılana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bir parti düşünün ki, eşbaşkanları ve yöneticileri hapishanelerde olmasına rağmen, mevcut haliyle bile onları ürkütüyor. Bu da doğru yolda olduğumuzun göstergesidir.”

‘KÜRTLERİN HAFIZASINA DA SALDIRIYORLAR’

Son kayyum gasplarının 15 Mayıs Dünya Kürt Dil Bayramı’na denk getirilmesinin de bilinçli olduğunu ifade eden HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bugüne kadar birçok iktidar gördük. Ama bugüne kadar böyle ince ve toplumu analiz ederek kirli politikalar uygulayan başka bir iktidar yoktu. Tabii geçmişteki iktidarların da bunlardan çok farkı yoktu ama Kürtleri acıtarak, onların bayramlarını bile onlara zehredecek kadar çirkinleşen bir iktidar ile karşı karşıya kalmamıştık. Aslında bizim geçmişimizi, sembollerimizi de anlamsızlaştırmaya çalışıyorlar. Yani Kürt halkının hafızasına dönük de bir saldırı yürütüyorlar. Kürtler için değer ve sembol olan geçmişini de tahrip edip yok etmeye çalışıyorlar. Biz daha önce de parti kapatmalarını, tutuklamaları ve kayyum atamalarını gördük. Bunları da duruşumuzla aşacağız. Çünkü biz gerçeğiz, bu topraklara aitiz ve doğruları savunuyoruz. Ama bugün belediyelerimizi gasp eden onlar, tarihin kirli sayfalarında pratikleri ile anılacaklar.”

EN SON EKLENENLER