Barzani’ye ‘Dicle Kalkanı’ tehdidi

 Bir süre önce Şengal’e karşı bir hamle olarak gündeme getirilen “Dicle Kalkanı” Barzani’nin ‘Bağımsızlık referandumu” kararından sonra Türkiye’den Federe Kürdistan Bölgesi’ni işgal etmeye yönelik bir tehdide dönüştü.

Yıllardır AKP iktidarıyla yakın ilişkiler geliştiren ve müttefiklik yapan Barzani yönetimi aldığı “Bağımsızlık referandumu” kararı ile Türkiye’nin sert tepkisine neden oldu. Türkiye üst üste yaptığı açıklamalarla kararın, “vahim ve sorumsuzca bir karar” olduğunu açıkladı.

BARZANİ İLE BİRLİKTE OLUŞTURULAN KALKAN

İktidara yakın medya açıklamaları bir adım ileriye taşıyarak, daha önce Şengal’e karşı Irak Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile birlikte planlanan “Dicle Kalkanı” projesini Federe Kürdistan’ı tümüyle işgale yönelik bir girişime dönüştürdü.

‘PKK İLE YETERİNCE SAVAŞMADIN’ RAHATSIZLIĞI

Yeni Şafak başta olmak üzere iktidara yakın pek çok basın kuruluşunda yer alan haberde, bağımsızlık referandumunun Türkmen ve Arapları dışladığı ileri sürüldü. Barzani’nin ayrıca PKK’ye yönelik yeterince saldırgan olmamakla suçlandığı yazıda, “Ankara’nın bütün iyi niyetli adımlarına rağmen, kontrol ettiği topraklarda terör örgütü PKK’nın varlığına göz yuman ve Sincar’ın ikinci Kandil yapılmasına izin veren Barzani yönetimi, son ‘bağımsızlık’ hamlesiyle Türkiye’nin sinir uçlarıyla oynuyor” görüşüne yer verildi ve karara acilen müdahale edilmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye’nin Barzani’ye verdiği desteklere dikkat çekilen yazıda, “Buna karşın Kuzey Irak yönetimi, terör örgütlerine her türlü desteği veren güçlerle işbirliğinden vazgeçmedi. ABD ve başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden silah ve lojistik destek alan Erbil, sahip olduğu imkanları hiçbir zaman PKK’ya karşı kullanmadı” denilerek duyulan rahatsızlık dile getirildi.

DİCLE KALKANI BAĞIMSIZLIĞI ENGELLEYECEK!

Rojava’yı işgale yönelik geliştirilen “Fırat Kalkanı”ndan hareketle Şengal’e karşı daha önce Barzani ile birlikte planlanan “Dicle Kalkanı”nın Federe Kürdistan Bölgesi’ni tehdide dönüşeceğine yer verilen yazıda, şu görüşler yer aldı: “ABD güdümündeki sözde bağımsız Kürdistan projesine kesin darbe ise sınırötesi operasyonla vurulacak. PKK’nın Suriye-Irak bağlantısının kesilmesi ve Sincar’daki işgale son verilmesi için Türk Silahlı Kuvvetlerince bir süredir planlanan Dicle Kalkanı Harekâtı’nda hazırlıkların hızlandığı iddia ediliyor. Sözkonusu harekâtla birlikte hem sınırda Zaho-Duhok arasındaki kontrolsüz bölge PKK’dan temizlenecek hem Sincar terörden arındırılacak hem de Musul batısındaki Tel Afer’de tehdit altındaki Türkmenler için güvenlik kalkanı oluşturulacak. Operasyon sonrası Bağdat merkezi yönetimiyle diyalogun daha da artırılması ve Ankara’nın, diplomatik angajmanını Irak’ın toprak bütünlüğünü koruma adına yeniden dizayn etmesi bekleniyor.”

TÜRKMEN CEPHESİNDEN TEHDİT

Daha önce Şengal’de pêşmergeyi, Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) üzerine süren ve MGK toplantısından sonra “Şengal’e gönderilen pêşmergelerin durumu görüşüldü” şeklinde açıklama yapan Türkiye’nin Şengal’e yönelik saldırılardan tatmin olmadığı da yazıda yer aldı.

Ayrıca Irak Türkmen Cephesi Başkanı (ITC) Erşed Salihi’nin görüşlerine de yer verilen yazıda, Salihi, Kürtlerin parçalı yapısına işaret ederek, Kürtleri “bütün kazanımlarını kaybetmekle” tehdit etti.

EN SON EKLENENLER