Başaran’dan CMK tepkisi: HDP’li vekile tutuklama, IŞİD’lilere tahliye

HDP Milletvekilli Ayşe Acar Başaran, DAİŞ sanığı Burhan Gök’e uygulanan CMK’nin açık hükmünün HDP’li vekillere uygulanmadığını belirterek, “CMK’nin aynı maddesi HDP’li milletvekillerini tutuklama, IŞİD sanıklarını ise tahliye etme gerekçesi yapılmaktadır” dedi.

DAİŞ sanığı Burhan Gök’ün tahliye edilmesi ardından yapılan itirazın reddedilmesine dair açıklama yapan HDP’nin hukukçu vekillerinden Ayşe Acar Başaran, “Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) aynı maddesi HDP’li milletvekillerini tutuklama, IŞİD sanıklarını ise tahliye etme gerekçesi yapılmaktadır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP’nin 5 Haziran mitingine yönelik bombalı saldırıya dair açılan davanın sanıklarından Burhan Gök’ün 25 Temmuz günü tahliye edilmesi ardından müşteki avukatların yaptığı itirazın reddedilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Başaran, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, nitelikli öldürme, nitelikli öldürmeye teşebbüs, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme” suçlarından yargılanmakta olan Gök’ün herhangi bir adli kontrol kararı verilmeksizin tahliye edildiğini hatırlattı.

Müdahil avukatların tahliyeye itirazlarının ise mahkeme tarafından “Sanığın tahliyesine itirazın mümkün olmadığı” gerekçesiyle ret edildiğini kaydeden Başaran, DAİŞ sanığı Gök’e uygulanan CMK’nin açık hükmünün HDP’li vekillere uygulanmadığını vurguladı.

Başaran, şunları ifade etti: “Vekillerimiz İdris Baluken, Besime Koca, Ferhat Encü, Ayhan Bilgen ve şimdi tutuksuz yargılanan Meral Danış Beştaş, haklarındaki tahliye kararlarına savcıların itiraz etmeleri neticesinde yeniden tutuklanmışlardır. Milletvekillerimize uygulanan bu hukuksuzluğa itiraz edilmiş ancak mahkemeler HDP’li milletvekillerini tekrar tutuklayabilmek için ceza usul yargılamasını askıya alarak hüküm kurma yoluna gitmişlerdir. Bağımsız ve tarafsız olması gereken yargı, HDP’li milletvekillerine Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndan farklı bir usul uygulamaktadır. Soruyoruz; sanığın tahliyesine itiraz CMK’de düzenlenmemiş ise milletvekillerine hangi gizli usul, kimlerin direktifleri neticesinde uygulanmaktadır?

HDP’LİLERE TUTUKLAMA, IŞİD’LİLERE TAHLİYE GEREKÇESİ

Milletvekillerimize uygulanan bu hukuk dışı usulü, yargı makamlarının bu hukuk dışı tutum ve kararlarını kabul etmemiz mümkün değildir. CMK’nin aynı maddesi HDP’li milletvekillerini tutuklama, IŞİD sanıklarını ise tahliye etme gerekçesi yapılmaktadır.

Siyasi olarak bağımlı ve taraflı davranan yargı, kimilerini aklama, kimilerini ise cezalandırma aracı haline getirilmiştir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Yargı makamlarını bir an evvel tarafsız ve bağımsız hareket etmeye, yasaları ayrım yapmaksızın herkese eşit uygulamaya çağırıyoruz.”

EN SON EKLENENLER