Başbakan Yıldırım’dan Deniz Yücel açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Alman ARD televizyonuna verdiği söyleşide, Türkiye’de 1 yıldır tutuklu olan Die Welt muhabiri Deniz Yücel için “Kısa sürede bir gelişme olacağı kanaatindeyim” dedi. Yücel’in cezaevinde kaleme aldığı “Eğlenmek İçin Burada Değiliz” adlı kitabı da bugün Almanya’da piyasaya çıktı.

Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak üzere Almanya’ya giden Başbakan Binali Yıldırım, Alman televizyonu ARD’nin akşam haber kuşağı programı Tagesthemen’in sorularını yanıtladı. Bu akşam yayınlanacak olan haber bülteninde Yıldırım, bir yıldır Türkiye’de tutuklu bulunan Die Welt muhabiri Deniz Yücel hakkında açıklamalarda bulundu.
Başbakan Yıldırım, Deniz Yücel’in serbest kalıp kalamayacağına yöneltilen ilişkin soruya, “Onun kararını ben vermiyorum, mahkemeler o kararı veriyor. Ümit ederim kısa sürede serbest kalmış olur. Kısa sürede bir gelişme olacağı kanaatindeyim” yanıtı verdi.
Gazeteci Deniz Yücel, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-mail hesabına yönelik hacker saldırısı hakkındaki soruşturma çerçevesinde geçen yıl 14 Şubat’ta İstanbul’da kendi isteğiyle ifade vermek üzere gittiği emniyette gözaltına alınmış, 27 Şubat’ta da “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve terör propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Silivri Cezaevi’nde tutulan Yücel hakkında henüz iddianame hazırlanmadı.
ERDOĞAN ‘O GEZETECİ DEĞİL, TERÖRİST’ DEMİŞTİ 
Başbakan Yıldırım, gazeteci Deniz Yücel’in tutukluluğu konusunda kısa sürede gelişme olmasını umarken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, “O gazeteci değil, terörist” demişti. Erdoğan, konuya ilişkin defalarca yaptığı açıklamalarda, Yücel için “Elimizde görüntüler, her şey var. Bu tam bir ajan terörist” ifadelerini kullanmıştı.
Deniz Yücel’in avukatları, Mart 2017’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu, ancak sonuç alınamadı. Ardından Yücel’in avukatlarının AİHM’e başvurmasıyla birlikte Almanya hükümeti, PEN Yazarlar Derneği, 10 sivil toplum kuruluşu, Birleşmiş Milletler Özel Raportörü ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri davaya müdahil olmuştu. Türkiye ise, yaptığı savunmada Yücel’in gazetecilikten tutuklu olmadığını savundu.
MERKEL-YILDIRIM GÖRÜŞMESİNDE DE GÜNDEME GELECEK
Almanya, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Yücel’de dahil olmak üzere Türkiye’de siyasi gerekçelerle tutuklu bulunan altı Alman vatandaşının serbest bırakılmasını talep ediyor.  Deniz Yücel’in ve tutuklu diğer Alman vatandaşlarının durumunun yarın yapılacak Merkel-Yıldırım görüşmesinde de gündeme gelmesi bekleniyor.
KİTABI PİYASAYA ÇIKTI
Öte yandan bir yıldır tutuklu olan gazeteci Deniz Yücel’in Silivri Cezaevi’nde yazdığı “Eğlenmek İçin Burada Değiliz” adlı kitabı ise bugün Almanya’da piyasaya çıktı. Kitabın yayıncıcı Doris Akrap, sorularını yanıtladığı DW’e kitabın avukatlar aracılığıyla oluştuğunu söyledi.
Akrap,kitap hakkında şu bilgileri verdi: “Kitap, Deniz’in son 13 yıldır Jungle World, Welt ve taz gibi gazetelerde yazdığı haber ve yazılardan bir seçki aslında. Ancak Die Welt gazetesinde yayımlanan ve Deniz’in cezaevindeki günlerini anlattığı yazılar da yer alıyor. Öte yandan sadece bu kitap için yazılmış bir yazı da var. Seçilen yazılar bütün bunların bir karışımı niteliğinde. Kitapta, Deniz’in son 1,5 yılda gazetesi Die Welt’te yazdığı haberlerden oluşan bir Türkiye bölümü de bulunuyor. Diğerleri ise Almanya’da yayımlanmış olan köşe yazıları, yorumlar, söyleşiler ve izlenim yazılarından oluşuyor” dedi.

EN SON EKLENENLER