Baydemir: Kürt fobisinden vazgeçin

Meclis grubunda konuşan AKP, MHP ve CHP liderleri, Kürt düşmanlığındaki söylemlerini derinleştirirken, HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise, ‘Bu ülkenin tek bir kurtuluşu var; o da Kürt fobisinden Kürt düşmanlığından vazgeçmektir’ dedi

Meclis’in açılışının ardından mecliste grubu bulunan partiler ilk grup toplantılarını gerçekleştirdi. HDP grubunda konuşan Osman Baydemir, yeni yasama yılının ilk grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis’in ilk günü Edirne F Tipi Cezaevi önünde olduklarını anımsatan Baydemir, “HDP tercihini cezaevi kapısı önünde yaptı. Parlamentolar demokratik bir rejimin sürdürülmesi için olmazsa olmazdır. Bu ülkede parlamento birden çok kez darbelendi. Dokunulmazlıkların kaldırılması başlı başına bir darbeydi. Bir kez daha söylüyoruz; bu parlamentonun üçüncü büyük partisinin olmadığı faaliyetleri meşrutiyet sorunu yaşıyordur” dedi.

Tek adam rejimine dikkat çeken Baydemir, “Bir partinin başkanı aynı zamanda cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı aynı zamanda yargı kurumlarının başkanı. Buradan demokrasi çıkmaz. Bu tablodan huzur, refah çıkmaz” dedi.

CHP yedek lastik

Konuşmasında CHP’yi de eleştiren Baydemir, “Bir bakıyorsunuz AKP-MHP koalisyonu ile ülke savaşa sürükleniyor CHP buna yedek lastik oluyor” dedi.

‘Bahçeli ülküsünü sattı’

Bahçeli’nin HDP’nin meclise katılmaması sözlerine de cevap veren Baydemir, “HDP’ye bir laf söylemeden önce kırk kere düşünmen lazım. Sen Saray’a sütun oldun, koltuk değneği oldun. Bak 5 bin aktivisti cezaevinde ama HDP dimdik ayakta. HDP’nin tek bir milletvekili yoldaşlarını yarı yolda bırakmadı, bırakmayacak. Sen önce ülkünü sattın, ülküdaşlarını sattın. Bu ülkenin bekası AKP-MHP daha doğrusu Erdoğan-Bahçeli ikilisi tarafından ateşe atılıyor” dedi.

Baydemir şöyle devam etti: “Bu ülkenin kurtuluşunun bir yolu var. O da Kürt fobisinden Kürt düşmanlığından vazgeçmektir. Güney Kürdistan’da halkın iradesini ortaya koymasına gösterilen bu tepki Kürt düşmanlığının resmi olarak dışavurumudur. Açlıkla terbiye edeceğini söylüyor. Kürt halkı bu tehditlere boyun eğmiş olsaydı Halepçe, Enfal olmazdı. 40 milyon Kürt halkı suyunu, ekmeğini bölmüştür. Günü geldiğinde ekmeğini de suyunu da böler.”

Topbaş’a da kayyum

AKP’de belediye başkanlarının istifasını da değerlendiren Baydemir, “Bu ülkede faşizm evlatlarını, aktörlerini yemeye başladı. İBB başkanını kim görevden aldı. Yarın göreceksiniz başka kentlerin başkanları da görevden alınacak. Bu bir nevi kayyum uygulamasıdır. Kadir Bey siz vakti zamanında milletin iradesine kayyum atandığında itiraz etseydiniz o kol kırılmayacaktı. Size bugün saygı duymayanlar, milletin iradesi üzerinde vesayet kuranlar, bu vesayeti kurma imkanı bulamayacaklardı” dedi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER