Baydemir’den Hollanda tepkisi: Algı operasyonu

AKP ile AB ülkeleri arasında başlayan krize ilişkin değerlendirmede bulunan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, ‘Şu anda yaşanan tamı tamına bir algı operasyonudur, bir kandırma operasyonudur. Duyguları suistimal etmedir’ dedi

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, partisinin grup toplantısında konuştu. HDP Adana ve Antalya il ve ilçe yöneticilerinin de katıldığı toplantıda söz alan Baydemir, konuşmasına, “Hiç şüpheniz olmasın bu zulüm mutlak suretle bitecek. Baskının hükmü ve gücü hakkın ve haklının gücü karşısında mutlaka mağlubiyete uğrayacak” diyerek başladı. HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın vekilliği ve parti üyeliğinin düşürülmesine tepki gösteren Baydemir, bunun HDP projesine dönük bir saldırı olduğunu ifade etti. Halepçe, Gazi ve Qamışlo katliamlarını anan Baydemir, “Ortadoğu coğrafyası ilklerin coğrafyasıdır. Bir o kadar da zulmün ve katliamların coğrafyasıdır. Qamışlo katliamını bir kez daha kınıyoruz. Orada yaşamını yitiren kardeşlerimize rahmet diliyoruz. O zalimler bir gün mutlaka hakkın divanında hem de dünyada hukukun önüne mutlaka çıkacaktır. Aynı zamanda Gazi Katliamı’nı bir kez daha kınıyoruz, bir kez daha lanetliyoruz. O 22 canın hesabı bir kez daha sorulacaktır. Halepçe Katliamı’nın yıl dönümüne yaklaşıyoruz. Bu katliam öyle bir katliam ki Koçgiri’den, Zilan’dan ayrı ele alamayacağımız bir katliamdır. Bu katliam öyle bir katliam ki Şengal’deki katliamdan ayrı ele alınamayacak bir katliamdır. O katliamın emir vericileri kendi zulümlerinin kurbanları oldu. Gün gelecek bu coğrafya HDP fikriyatının öncülüğünde geçmişle yüzleşecek. 1915’lerden bugüne değin dayatılan tekçi zihniyetle yüzleşilecek” dedi.

Duyguları suistimal ediyorlar

Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Hozan Dilgeş ve Emre Saltık’ı da anan Baydemir, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin dört tarafı düşmanla çevrili diyorlar. Nasıl düşmanlarla çevrili olduğunu AKP politikalarına bakarak görüyoruz. İçerideki kutuplaşma yetmedi şimdi de Avrupa ile bir kriz yaratmanın çabasını en üst düzeyde veriyorlar. HDP bir ilke partisidir. Kimden gelirse gelsin fikir hürriyetinin engellenmesine hayır diyoruz. Faşizm kimden gelirse gelsin hayır diyoruz. Ama şu anda yaşanan tamı tamına bir algı operasyonudur, bir kandırma operasyonudur. Duyguları suistimal etmedir. Seçim kanununu düzenleyen yasanın kendisi AKP döneminde bir değişikliğe uğradı ve denildi ki ‘yurtdışı temsilciliklerinde propaganda yapılamaz.’ Sen bakan olarak niye kendi koyduğun yasayı ihlal ediyorsun. Bunlar bir mağduriyet edebiyatıyla referandum çalışmasını yürütmek istiyorlar.”

AKP’den kriz itirafı

“Senin ülkende insanlar fikirlerini özgürce ifade edebiliyorlar mı?” diye soran Baydemir, 2015 yılında sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizîr’e (Cizre) girmek isteyen HDP’lilerin engellendiği fotoğrafları göstererek, milletvekilleri ve bakanların o gün ilçeye girişine izin verilmediğini hatırlattı. AKP’nin insanların vicdanını suistimal ederek oy avcılığı yaptığını söyleyen Baydemir, “Ömer Çelik çok net söyledi ‘bu krizden iki puan oyumuz arttı’ diye. Bütün mesele bu. İki puan oyları artsın memlekete ne oluyorsa olsun” dedi.

Bu kışın sonu bahardır

Başbakan Binalı Yıldırım’ın şehirlerini başlarına yıktığı Kürt seçmenden destek istemesini eleştiren Baydemir, Yıldırım’ın bozkurt işareti yaptığı fotoğrafı gösterdi. Bu sırada izleyici sıralarından yuhalama sesleri yükseldi. Baydemir, referandumun eşit bir ortamda gerçekleştirilmediğine değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şırnak’ta, Nusaybin’de, Cizre’de, Sur’da yapılanların tümünün şahidiyiz. Bu halkın o katliamı gerçekleştirenlerin yakasında iki eli olacaktır. Tıpkı Miloseviç yargılandığı gibi bunlar da yargılanacaktır. Bu karanlığa ışık tutacak olanlar yine sizlersiniz. İhraç edilen 130 bin insana, akademisyenlere çağrım var; yapacağımız tek şey var boyun eğmemek, kapı kapı dolaşmak ve ‘Hayır’ları büyütmektir. Her kışın sonu mutlaka bahardır. Bu da son kışımızdır.

Konuşmasına Kürtçe devam eden Baydemir, “Önümüz Newrozdur, Newroz direniştir. Newroz coşkusuyla sizleri selamlıyorum. Şimdiden Newroz’unuz kutlu olsun” dedi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER