Berman: Davanın seyri değişti; Erdoğan: Pis kokular geliyor

Eski Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın da sanık olarak dahil edildiği Sarraf davasının hakimi Berman, ‘davanın seyrinin değiştiğini’, Halkbank’ın adının öne çıktığını söyledi. Erdoğan ise, ‘Pis kokular geliyor’ yorumunu yaptı

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, Rıza Sarraf davasına dahil edilmesinin ardından önceki gün görülen duruşmada davanın hakimi Richard Berman “davanın seyrinin değiştiğini” söyledi. New York Güney Bölgesi Savcılığı, Çağlayan ile üç kişinin daha, Sarraf’ın yargılandığı davaya sanık olarak dahil edildiğini açıklamıştı. Çağlayan’a yöneltilen suçlamaların başında İran ambargosuna karşı illegal para transferi ve “milyonlarca dolar rüşvet almak” geliyor. Amerikanın Sesi’nin haberine göre; Sarraf’la birlikte New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargılanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakim karşısındaydı.

Halkbank önce çıkıyor

Savcı “İranlı ve Türkiyeli yetkililerin Sarraf tarafından kurulan suç ağının parçası olduklarını, yetkililerin Sarraf’ın kurduğu bu çarkın dönmesi için aldıkları rüşvet karşılığında mevkilerini kullanarak suç ağının işlerini kolaylaştırıp koruduğunu” söyledi. Hakim Berman, davanın seyrinin eklenen yeni iddianameyle değiştiğini ve ek iddianamede Halkbank’ın kurumsal olarak adının öne çıktığını söyledi. Dava ile ilgili iddianameye ulaşan Cumhuriyet gazetesi ise haberinde Çağlayan’ın kod adının iddianamede, Türkçe ‘Abi’ olarak yazıldığını belirtti. 53 sayfalık ek iddianamede eski bakan hakkında “55 yıla kadar mahkumiyet” isteniyor.

Siyasi bir kararmış!

AKP Gelen Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çağlayan’ın Sarraf dosyasına dahil edilmesine tepki göstererek, “Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor” dedi. Türkiye’de siyasi bir kararla onlarca siyasetçi, gazeteci ve muhalifin tutuklu olduğunu unutan Erdoğan, Sarraf davasında verilen kararların da ‘siyasi olduğunu’ söyledi: “Hukuki bir mantık içinde yorumlamak mümkün değil. Bu adımı Türkiye Cumhuriyetine yönelik bir adım olarak değerlendiriyorum. Şahsına yönelik bir iddiayı ortaya koymuş değiller. Neymiş İran’a yaptırımı delmiş. Bizim İran’a yönelik bir yaptırımımız yok. Siyasi bir karardır bu. Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor. ABD’de bize yönelik tavra polisin önlem almaması ve korumalarıma soruşturma açılması bu pis kokunun devamı.”

EN SON EKLENENLER