Bir eleştiri de İngiltere’den

İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye’deki referandumun adil ve özgür olmayacağı, ‘Evet’in ise ‘felakete’ götürebileceği vurgusunda bulundu. İngiltere Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye’ye ilişkin uyarı ve eleştirileri içeren bir rapor hazırladı. Rapor, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın Türkiye ziyaretiyle eş zamanlı açıklandı. Raporda, “Türkiye’de adil, özgür ve inandırıcı bir referandum öngörmek zor. Türk halkına nasıl oy vereceklerini söylemek İngiltere’nin işi değil ama yanlış tercihler Türkiye’nin sınırlarını da aşan bir felaket getirme potansiyeli taşıyor” denildi. Raporda, ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ticareti gözeten iyi ilişkilerin İngiltere’nin insan hakları açısından imajını zedeleyeceği’ belirtildi. Raporda, AKP/Saray’ın muhalifleri bastırmak için darbe girişimini bahane olarak kullandığına da yer verildi.

Ankara felakete gidiyor

Raporda şunlar kaydedildi: “Hükümeti eleştiren medya, muhalefet vekilleri ve sivil toplum kuruluşları susturulurken veya kapatılırken adil, özgür ve inandırıcı bir referandum öngörmek zor. OHAL’in sağladığı yetkilerin belli belirsiz bir terör tanımı, itaatkâr bir medya ve politize olmuş bir yargıyla bileşimi, hükümetin somut olmayan kanıtlar veya yorumlara dayanarak geniş bir yelpazedeki muhalefeti susturmasının önünü açtı.” Komite, Başbakan Theresa May’e de uyarıda bulunarak, ‘İngiltere’nin Türkiye’yle stratejik bir ilişki kurmak için insan hakları konusundaki endişelerinin geri plana attığı’ eleştirisi yapıldı ve İngiliz Dışişleri’nin Türkiye’yi insan hakları açısından endişe yaratan ülkeler listesine alması istendi.

Berlin’e misilleme

Almanya ile yaşanan siyasi kriz, ekonomik krize dönüşmeye başladı. Almanya’nın 11 kez silah satışını reddetmesi ve leopar tanklarına ilişkin yeni ambargo kararına Türkiye, misillemeyle yanıt verdi. Rekabet Kurumu, Mercedes-Benz Türk A.Ş. hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. Rekabet Kurumu, “Mercedes-Benz Türk A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 17-09/105-M sayı ile karar verdi. Soruşturma, adı geçen teşebbüsün 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla başlatıldı” dedi.

Çifte vatandaşlık masada

Almanya’da Başbakan Angela Merkel liderliğindeki CDU’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaşanan gerginlikler ardından çifte vatandaşlık konusunu genel seçim kampanyasına dahil etmeye hazırlandığı bildiriliyor. Der Spiegel’de yer alan habere göre, CDU içerisinde faaliyet gösteren Netzwerk Integration (Uyum Ağı) adlı kuruluş çifte vatandaşlığa ilişkin “istisnai kuralları içeren (vatandaşlık politikasını) büyük oranda sonlandırmalıyız” denilen bir rapor hazırladı. Kararın Erdoğan’ın Nazi suçlaması sonrası alındığı belirtiliyor.

LONDRA

EN SON EKLENENLER