Çavuşoğlu: Afrin’i yağmalayanlar Halep’ten geldi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, giriş ve çıkışlara kapatılan Efrin’de gerçekleştirilen yağmaya ilişkin açıklama yaparak, hırsızların Halep’ten geldiğini savundu. Çavuşoğlu, Erdoğan’ın bugün Trump ile görüşeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Efrin kent merkezine girmesinden sonra yaşanan yağmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yağmaya ve kötü muameleyi araştırdıklarını belirterek Çavuşoğlu, “Afrin’i yine Afrinlilerin yönetmesi gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz. Nüfus oranına göre temsil sağlanmalı. Gönüllü geri dönüşleri destekliyoruz. Cerablus’ta yaptığımız gibi yapacağız. Güvenlik güçlerimiz veya ÖSO hiç kimse PKK gibi olamaz, kimse buna müsaade etmez. Halep’ten gelip de hırsızlık yapanlar da yakalandı. Yağma ve kötü muameleye karşıyız. Bu iddialar da inceleniyor” dedi.
ERDOĞAN TRUMP İLE GÖRÜŞECEK 
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapılan üçlü görüşmeye ilişkin, “Gizli bir şey yok, Türkiye’nin haklarını savunuyoruz. Milletimiz bize güvenmiş yetki vermiş” ifadelerini kulllandı.
Çavuşoğlu, Minbic’e ilişkin “İlk aşamda YPG buradan çıkacak. Daha sonra Türkiye ve ABD orada bulunacak. İkinci aşamada oranın güvenliğinin ve yönetiminin belirlenmesi. Çerçeve budur. Daha sonra başka yerlerde de bu model uygulanacak” açıklamalarını yaptı.
ABD’de Dışişleri Bakanlığı’ndaki görev değişimi için Çavuşoğlu, “Diplomasiyi sürdürerek bir yakınlaşma sağladık. Yeni gelecek Bakan da anı anlayış içinde olacaktır. Sonuçta ABD yönetiminin burdaki tutumu önemli” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün ABD Başkanı ile görüşecek” dedi.
Dışişleri Bakanı, “Eğer Münbiç modeli başarılı bir şekilde uygulanırsa buna gerek kalmaz. Plan uygulanmazsa geriye yapılacak tek bir şey var o da teröristlerin yok edilmesi. Bu sadece Fırat’ın doğusu için değil Irak için de geçerli. Buradaki PKK’nın mevcudiyetinden en çok onlar rahatsız” şeklinde konuştu.

EN SON EKLENENLER