Cenevre-8 hazırlıkları başladı; çözüm için taraflar masada olmalı…

‘Suriye sorununa siyasi çözüm için 28 Kasım’da düzenlenecek’ Cenevre-8’in hazırlıkları Riyad-2 toplantısıyla başladı. ÖSO’dan bir heyet çıkarılması hedeflenirken, bölge uzmanları Suriye’deki tüm tarafların Cenevre’de olması gerektiğini kaydediyor

Suriye’deki iç savaşın sonlandırılması ve çözümün sağlanması için düzenlenen Cenevre toplantılarının 8’incisine katılacak Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) heyetini belirlemek için Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde toplantıların 2’ncisi dün yapıldı.

Cenevre-8 28 Kasım’da

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Cenevre-8’in 28 Kasım’da toplanacağını açıkladı. MA’dan Erdoğan Altan’ın bildirdiğine göre, ABD, Rusya ve Suudi Arabistan öncülüğünde Arap devletlerinin düzenlediği Riyad toplantısı, ÖSO heyetinin oluşumundaki çelişkiler, bölgesel ve uluslararası istek ve çıkarlar, başlangıçta ÖSO’nun tepkisine neden oldu.

Katılım listesi açıklandı…

Toplantı, Moskova ve Kahire’nin Yüksek Görüşme Kurulu’nda yaptığı gizli değişikliklerle başladı. Öte taraftan Cenevre-8’e katılacak heyetlerin hazırlıklara başladığı bildirildi. Açıklanan listeye göre toplantıya Suriye Ulusal Koalisyonundan 22, Ulusal Koordinasyon Kurulundan 21, Kahire masasından 10, Moskova masasından 7, askeri gruplardan 21 ve bağımsız 70 üye katılacak.

İstifalar başladı

Cenevre-8 toplantısına bağlı olarak ÖSO heyetinin koordinasyonu ve siyasi amacı için Yüksek Görüşme Kurulu istifa süreci başlattı. Kurul içinde öncelikli olarak Salim El Mislit, Suhêr El Etasî, Riyad Nasan Axa, Lîwa Ebdulezîz El Şelal, Muqedem Ebû Bekir, Rayîd Ebû Usama El Colanî, Samir Hebûş ve Ebdulhekîm Beşar ile kurul başkanı Riyad Hicab istifa etti. Riyad Hicab’ın Riyad-2 ve Rusya, Türkiye, İran arasında Soçi’de düzenlenecek toplantıda Suriye dosyasını okuduktan sonra istifa edeceği kaydedildi.

ÖSO’da kadın kotası…

Toplantıya katılacak olan ÖSO heyetinin yüzde 30’unun kadınlardan oluşacağı belirtilirken, bu adımın ÖSO için bir ilk olduğu ifade edildi.

Çözüm için tüm taraflar masaya…

Bölge analistleri,ÖSO’dan tek ses bir heyetin çıkmasının zor olduğunu, bunun önceki Cenevre ve Astana toplantılarında açığa çıktığını, İran’ın bu noktalarda şimdiye kadar kendisini Dêra Zor üzerinden çölü aşarak Akdeniz’e ulaştırma amacının başarılı olduğunu kaydediyor. Analistlerin dikkat çektiği diğer bir nokta ise, çözüm için Suriye’deki tüm tarafların masada olması gerektiğidir.

Putin Soçi’de Cenevre’yi işaret etti

Rusya liderliğinde Türkiye ve İran dün Soçi’de Suriye’yi konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zirvede “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”nin toplanmasında uzlaştı. Erdoğan her ne kadar PYD’yi kastederek, “Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütü ile aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir” dese de, “Suriye toplumunun bütün kesimlerinin (etnik ve dini) katılabileceği Suriye’de Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplanması” kararı ağır bastı. Putin, “Yeni anayasa temelinde BM’nin gözetimi altında seçimler yapılması gibi Suriye’nin toplumsal gündemini masaya yatıracak” diyerek, Cenevre’yi işaret etti.

EN SON EKLENENLER