Cenevre görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan Kuzey Suriye Federasyonu temsilcilerinin katılmadığı, Suriyeli muhaliflerin tek heyetle yer aldığı “Suriye Barış Görüşmeleri”nin 8’incisi 28 Kasım’da İsviçre’nin Cenevre kentinde başlayan görüşmeler son buldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.

Cenevre görüşmeleri

2016 yılında başlayan ve Cenevre Görüşmeleri olarak da bilinen müzakerelerin temel amacı Suriye’de altı yıldan uzun süredir devam eden savaşın son bulmasını sağlamak.

Cenevre 8’de başkanlığını Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Bashar al-Ja‘afari’nin yaptığı heyet ile Suriye Hükümeti delegasyonu ve birbirinden farklı 50 küçük grubun oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi yer almıştı.

Türkiye’nin itirazları dolayısıyla Kuzey Suriye Federasyonu temsilcileri Cenevre’deki görüşmelere katılmamıştı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, görüşmenin arifesinde BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği brifingde “Görüşmecilerin ön koşulsuz olarak siyasi bir çözüm sürecinin başlatılması için görüşeceklerini” söylemişti.

8 Kasım’da başlayan ve muhalefetle yapılan görüşmelerin ilki sönük geçerken, görüşmelerin ikinci gününde yani 29 Kasım’da ise Steffan de Mistura, Suriye Hükümeti delegasyonu ile görüşmüştü.

Görüşmenin ardından de Mistura yazılı bir açıklama yaparak tarafları ‘bir diğerinin meşrutiyetini tartışmaya açacak açıklamalardan uzak durmaya’ çağırmıştı.

EN SON EKLENENLER