CHP Ahed Tamimi için komisyon istedi, Meclis Başkanı reddetti

CHP İstabnul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,7 Ocak tarihinde 16 yaşındaki Ahed Temimi ile annesinin ve 14 yaşındaki Fevzi El-Junidi isimli Filistinli çocuğun yaşadığı sorunların ve hak ihlallerinin tespit için TBMM özel bir komisyon kurulmasını istemişti.

CHP’li Tanrıkulu, Filistinli Temimi ile Junidi için komisyon istedi

Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına yaptığı başvuruda “16 yaşındaki Ahed Temimi ile annesinin ve 14 yaşındaki Fevzi El-Junidi isimli Filistinli çocuğun yaşadığı sorunların ve hak ihlallerinin tespit edilebilmesi, yaşanan insan hak ihlallerinin bir an önce durdurularak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla ivedilikle Parlamento’da Grubu bulunan Siyasi Partilerden ve STK’lar ile İnsan Hakları Aktivistlerinden oluşan bir Komisyon kurulmasını saygılarımla arz ederim.” demişti.

 TBMM BAŞKANINDAN RET

Sezgin Tanrıkulu’nun komisyon kurulması talebine Meclis Başkanı İsmail Kahraman’dan olumsuz yanıt geldi. Kahraman, Tanrıkulu’na verdiği yanıtta “Başkanlığımızın bu hususta yapabileceği bir işlem bulunmamaktadır.” dedi.

Kahraman’ın araştırma önergesine verdiği yanıt şöyle:

İlgi yazınızda Ahed Temimi ve annesi ile 14 yaşındaki Fevzi El-Junidi isimli Filistinli çocuğun gözaltında maruz kaldıkları hak ihlallerinin tespiti ve bu ihlallerin bir an önce durdurularak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi maksadıyla Türkiye Büyük Millet Meclisimde grubu bulunan siyasi partilerden, sivil toplum kuruluşlarından ve insan haklan aktivistlerinden oluşan bir komisyon kurulması istenmektedir.

 Yazınızda örnek olarak kurulduğunu belirttiğiniz Komisyon, bilinen anlamda bir Meclis araştırması komisyonu değildir ve Komisyonun kuruluşunda Meclis Başkanlığının bir rolü bulunmamıştır.

 Başkanlığımıza yaptığınız başvurunuz bir Meclis araştırması önergesi niteliğinde olmadığından talebinizin karşılanması ilgili mevzuat gereğince mümkün değildir. Bu sebeple Başkanlığımızın bu hususta yapabileceği bir işlem bulunmamaktadır.

EN SON EKLENENLER