CHP: Yüzde 11,1 büyüme aritmetiksel bir illüzyondur

CHP MYK’ya sunulan ekonomi raporunda yüzde 11.1 büyüme “Baz etkili, göz boyayan GDO’lu büyüme” olarak nitelendirildi. Raporda, şöyle denildi: “Yüzde 11,1 büyüme sürdürülebilir bir büyüme değil ‘aritmetiksel bir illüzyon’dur. Son derece tehlike içeren ‘çifte açığa’ yol açan bu büyüme trendinin öteki yüzünde yüzde 13 tüketici enflasyonu ve yüzde 13’ün üstünde tarım dışı işsizlik yatıyor.”

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3’üncü çeyrek için açıkladığı yüzde 11.1 büyüme oranı CHP Merkez yönetim Kurulu’nda (MYK) masaya yatırıldı. Hazırlanan raporda, “Yüzde 11,1 büyüme sürdürülebilir bir büyüme değil ‘aritmetiksel bir illüzyon’dur” denildi.

‘Bu insanlar yüzde 11.1’lik büyümeyi mi arıyorlar?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu tarafından MYK toplantısında sunulan raporda göre TÜİK’in açıkladığı 3. çeyrek yüzde 11.1 büyüme, “Baz Etkili-Göz Boyayan-GDO’lu Büyüme” olarak nitelendirildi. Raporda büyüme oranlarıyla ilgili şu tespitler yapıldı:

“Yüzde 11,1 büyüme sürdürülebilir bir büyüme değil ‘aritmetiksel bir illüzyon’dur. Büyüme oranı sunulurken bunun bir yıl öncesinin negatif büyümesi ile ilgili olduğu hiç gündeme getirilmiyor, ‘baz etkisi’nin rolü saklanıyor. Büyümenin çift basamaklı gelmesi, kıyaslamanın yapıldığı 2016’nın 3. çeyreğinde ekonominin yüzde 1’e yakın daralmış olması nedeniyle düşük baz etkisi ve bir seferlik etkisi olan Hazine kefaletli kredi büyümesinin etkilerinden kaynaklandı. Bu maliyetli bir büyüme. Zira vergi ve sigorta ertelemeleri nedeniyle önemli bir bütçe açığına, giderek daha kısa vadeli sıcak para girişleri ile finanse edilen cari açıkla gelen bir büyüme. Dolayısıyla son derece tehlike içeren ‘çifte açığa’ yol açan bu büyüme trendinin öteki yüzünde yüzde 13 tüketici enflasyonu ve yüzde 13’ün üstünde tarım dışı işsizlik yatıyor.”

2018 BEKLENTİSİ DAHA DÜŞÜK BİR BÜYÜME

Rapora göre “Zorunlu mali disiplin nedeniyle teşvikler sürdürülemez. Döviz kuru şoku, yüksek enflasyonun satın alma gücünü azaltması özel tüketimi azaltır. Bu da büyümenin rüzgarını büyük ölçüde azaltınca 2018’de bu rakamları yakalamak mümkün olmaz.”

Geçmişte baz etkisiyle benzer büyümeler gerçekleştiğine dikkat çekilen raporda “Büyüme kime yaradı?” sorusuna, “Sermaye” yanıtı verildi, “Büyümenin nimetleri emekten kesilip sermayeye aktarıldı” denildi.

ZARRAB VE MAN ADASI PİYASALARI BEKLE-GÖR’E GEÇİRDİ

ABD’de sürmekte olan İran ambargosunu delme davası ve Erdoğan ailesinin para transferleri iddiasıyla ilgili belgelerin piyasaları ‘bekle-gör’ durumuna geçirdiği ifade edilen raporda şöyle denildi:
“Toplumun önemli bir kesiminde özellikle tüketici, yatırımcı, iç ve dış tüm ekonomi aktörlerince de kaygı ile izlenen bu rezaletler, herkesi ‘bekle-gör” durumuna geçirdi. Önemli tüketim ve yatırım kararları askıda dururken Türkiye’ye portföy yatırımlarında da kayda değer bir artış görülmüyor.”

ABD’de sürmekte olan Zarrab davası ve Man Adası iddiasının ‘piyasalar’ tarafından ‘okunma biçimi’nin ‘etik’ gibi konular olmadığı piyasasını kârına baktığı belirtilen raporda, “Piyasa hem Zarrab hem de Man adası ile ilgili haberlerin yaratacağı türbülansları ‘fiyatlamış’ durumda. Yeni türbülanslar olursa yeniden fiyatlama olabilecek” denildi.

EN SON EKLENENLER