CHP’de ‘Fikri Sağlar Bölünmesi’ mi Yaşanacak?

Cumhuriyet Halk Partisi’nde Mersin Milletvekili Fikri Sağlar’ın disipline sevk edilmesiyle birlikte Parti Meclisi’nde adeta bölünme yaşanırken; CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ekibi “CHP’nin hedef alınması arkasında Saray var” görüşünü savunuyor.

CHP’de, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik 16 Nisan Referandumu sonrasıDeniz Baykal, Muharrem İnce ve Fikri Sağlar’ın peş peşe eleştirel açıklamalarıyla tartışma başlamıştı.

Parti Meclisi (PM) üyesi Selin Sayek Böke’nin 6 Mayıs’ta Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevlerinden istifa etmesi doğrudan Kılıçdaroğlu ekibinde yönelik ‘yaprak dökümü’ yorumlarına neden olmuştu.

Kılıçdaroğlu’nu hedef alan eleştirilerini AKP’ye yakın yayın organlarından Akşam Gazetesi’ne yaptığı için suçlanan Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ise, Parti Meclisi toplantısında ‘partiden kesin ihraç’ talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildi. Sağlar’ın da üye olduğu CHP Parti Meclisi’nde (PM), bu disipline sevk kararıyla adeta bölünme yaşandı. Sağlar’ın disipline sevk edilmesiyle ilgili olarak 38 PM üyesi “evet” oyu kullanırken, 19 PM üyesi “hayır” oyu kullandı.

CHP PM’deki Sağlar oylamasıyla ilgili olarak muhabirlere sıradışı bir duyuru metni gönderildi. Bu duyuruda, Sağlar’ın partiden ihraç talebiyle sevki yönünde oy verenler için “Evet diyen vicdansızlar” ifadesi kullanıldı. Sağlar lehine oy kullananlar içinse “Hayır diyen yürekli insanlar” denildi. Bu duyuruya göre; Sağlar’ın kendisiyle ile birlikte

Kılıçdaroğlu açıkça AKP’yi suçladı

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Ankara’daki açıklamasında, partide yaşananlara ilişkin AKP’yi adres göstererek, şunları söyledi:

“Bir halk oylaması gerçekleşti. Vatandaş görevini yaptı. Sandığa gitti; ama bu halk oylaması meşru değil, gayrimeşru bir sürecin içine evrildi. Meşruiyet tartışmasını başlatan organ, sürecin gayrimeşru olmasını sağlayan organ Yüksek Seçim Kurulu’nda kümelenen bir grup yargıç. Bunlar, tam kanunsuzluk halini yaratıp, süreci gayrimeşru hale getirdiler. Şimdi iktidar çevreleri, AKP’nin derin devleti dahil, AKP devleti bu olayın tartışılmasını istemiyor. Toplumun en az yüzde 50’si ‘hayır’ dedi. Olayın meşru olmadığını artık bütün dünya biliyor. Bütün uluslararası raporlara bu halk oylamasının meşru olmadığı yansıdı. Şimdi bu tartışmaları gündemden düşürüp, başka bir tartışmayı başlatmak istiyorlar. Resmi rakamlara göre, biz en az yüzde 49 olan bloğu nasıl dağıtırız; bunun arayışı içindeler. Bunun ana omurgasını kim oluşturuyor CHP. O zaman gelin CHP’yi tartışalım. Dikkat edin, CHP için yine birdenbire ‘kurultaylar partisi’ denmeye başladı. Allah aşkına bir bakın. Kurultaylar partisi son yıllarda CHP mi AK Parti mi? Kaç tane kurultay geçirdiler. Bu çerçevede planlanan bir oyuna hiç kimsenin düşmemesi lazım.”

Yeni Şafak konuya ABD’yi dahil etti

Bu arada AKP’ye yakın medya kuruluşlarından birisi olarak tanınan Yenişafak Gazetesi ise, yayımladığı “CHP’li Böke ABD Elçisi ile görüşüp istifa etti” başlıklı bir yazıda, CHP içerisindeki tartışmayı ABD’nin desteklediği ve bunun AKP Hükümeti’ne karşı yeni bir komplo olduğu iddiasında bulundu.

Bu gelişme üzerine Selin Sayek Böke, Twitter hesabı aracılığıyla “Havuz medyasının gayrimeşru referandumun meşrulaştırılmasına milyonlardan gelen itirazın siyasete taşınmasından rahatsız olduğu görülüyor. Bugün bir kez daha çamurla siyaseti kirleten bir yalan ortaya atıldı. ABD Büyükelçisi ile görüşerek istifa ettiğim iddia edildi. Söz konusu ‘haber’ açık bir yalan, havuz medyasının demokrasi mücadelesini boğmaya çalışan alışılmış çamurlarından biridir. Benim yönetimden ayrılışım; siyasi ilke ve itiraz ışığında aldığım bir karardır. Mesele izlenen siyasete dair bir görüş ayrılığı meselesidir” açıklaması yaptı.

ABD Elçisi ile görüştüğü iddia edilen diğer CHP’li isimlerden Grup Başkanvekili Özgür Özel de, “ABD Elçisi ile ne zaman oturmuşum, görüşmüşüm, toplantı yapmışım, bunu ispat edecekler, ispat edemeyecekleri için de bunun bedelini ödeyecekler” diye konuştu.

Kurmaylar CNNTürk’te konuştu, İnce yanıt verdi

CHP ile ilgili son gelişme ise, Kılıçdaroğlu’nun kurmay ekibindeki isimlerden Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Grup Başkanvekili Engin Altay’ın partide neler yaşandığına dair CNNTürk’te açıklamalarda bulunmaları oldu.

Tezcan ve Altay, halk oylamasından sadece çok kısa süre sonra Deniz Baykal’ın yine CNNTürk’te ekranında CHP Yönetimi’ni eleştirmesi ve Kılıçdaroğlu için “Cumhurbaşkanlığı’na 2019’da aday olmayacaksa genel başkanlığı bırakmalı” yönünde sözleri sarf etmesine tepki gösterdi. Deniz Baykal, Muharrem İnce ve Fikri Sağlar gibi isimlerce Kılıçdaroğlu’na yöneltilen suçlamaları eleştiren Tezcan ve Altay, “Saray’ın CHP’nin tartışılması ve parti içerisinde iç tartışma olması için özel çaba sarf ettiği” yönünde açıklamalar yaptı.

Ekranda Tezcan ve Altay’ın konuştuğu dakikalarda, muhaliflerden Muharrem İnce ise, Twitter’dan “Saray düzenine muhalefet edersen dış mihrakların, basiretsiz CHP yönetimine muhalefet edersen sarayın adamısın! Alayınıza Hayır! Bana Sarayın talimatıyla hareket ediyorsun diyen kişinin alnını karışlarım, dünyayı dar ederim, basiretsizliğinizi iftirayla kapatamazsınız” açıklaması yaptı. Program sunucusu Ahmet Hakan’ın İnce’nin mesajını aktarması üzerine Bülent Tezcan, “Bu siyasi tecrübeye uygun değil, bu yakışmamış” yorumunda bulundu.

Programda Fikri Sağlar’ın disipline gönderilmesi konusunda ise Bülent Tezcan, özellikle Kılıçdaroğlu’na yönelik “tek adam” suçlaması nedeniyle Sağlar’ın açıklamalarından rahatsızlık duyulduğunu vurguladı. Engin Altay da, “Halk oylamasında kampanyamız tek adam üzerine kurulmuşken tek adam suçlaması yanlış. ‘Birileri kulağına fısıldıyor, onu yapıyor’ ifadesi de bir genel başkana ağır hakaret” dedi. Tezcan, ayrıca muhaliflere medya üzerinden tartışmalar yerine 625 delege imzasını toplayarak hukuki yoldan olağanüstü kurultay toplama yolunu önerdi.

EN SON EKLENENLER