CHP’nin Meclis yayınına sansür

TBMM Genel Kurulu’nda CHP Milletvekili Ali Şeker’in bütçe görüşmelerinde CHP’li milletvekillerinin kürsü konuşmalarını internet üzerinden yayınlanmasına AKP karşı çıktı. Tartışmalar üzerine konunun Başkanlık Divanı’nda karara bağlanması yönünde AKP’nin itirazı kabul gördü.

Genel Kurul’da dün Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Başbakanlık, Kamu Denetçiliği Kurumu, MİT Müsteşarlığı, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İş leri Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun 2018 yılı bütçeleri ele alındı.

CHP’li Şeker, cep telefonu aracılığıyla CHP’li milletvekillerinin konuşmalarını internetten canlı yayımladı. Şeker’in yaptığı yayında kullandığı cep telefonunu tripot aracılığıyla sabitlemesi AKP sıralarındaki bazı milletvekillerini rahatsız etti. Birleşimi yöneten TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın, genel kurula pankart, döviz yanı sıra hiçbir materyal sokulamayacağına ilişkin içtüzük hükmüne aykırı olduğu gerekçesiyle tripotun kaldırılmasını istedi. Bu isteğe CHP’liler tepki gösterdi, Şeker de kaldırmayacağını söyleyince birleşime ara verildi.

Aranın ardından AKP’li Naci Bostancı, TRT üzerinden kamu yayıncılığı yapıldığını, bu nedenle de kişisel yayın yapılamayacağını ifade etti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçtüzük değişirken kast edilenin afiş döviz olduğunun, bu tür aparatlar olmadığının AKP’liler tarafından da dile getirildiğini ifade etti. Özel, bunun için kaldırmayacaklarını söyledi. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da Meclis’te gizlenen bir şey olamayacağını, yayına da karşı olmadıklarını söyledi.

‘Her şey dil sürçmesi’

CHP’li Eren Erdem, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı bütçelerinden biri olduğunu anlatarak, “Geçen hafta iktidar partisinin bir milletvekili bir ifade kullandı. ‘Erdoğan bizim mabudumuzdur’ dedi. Mabut ne demek” diye sordu. AKP’lilerin “dil sürçmesi” diyerek tepki vermesi üzerine Erdem, “O yapınca dil sürçmesi başkası yapınca dil sürçmesi değil. Her şeye dil sürçmesi yapmayın” dedi. CHP’li Uğur Bayraktutan da yüksek yargı organlarının başkanlarının tarafsız olması gerektiğinin altını çizerek, “Benim bildiğim çayın taban fiyatını Çaykur belirlerdi. Bir kanun çıkarın da artık Danıştay Başkanı belirlesin. Bu hanımefendi değil miydi çay toplamaya çıkan” dedi.

HDP’li Sırrı Süreyya Önder HDP’li belediyelere kayyum atanmasını eleştirerek, iktidarın ülkenin üçte birinde bu yolla seçim sonuçlarını gasbettiğini söyledi. HDP’li Mithat Sancar ise, iktidarın vaatleri arasında yeni cezaevlerinin bulunmasının, akıl almaz bir durum olduğunu söylerek, “Adaletle yönettiğini iddia eden hiçbir hükümet cezaevlerinin sayısını artırmakla övünmez, övünemez” dedi.

EN SON EKLENENLER