CHP’nin vekilini yediren tutumları: Berberoğlu dokunulmazlıklar için ne oy kullanmıştı?

CHP’nin onay verdiği dokunulmazlıkların kaldırılması sonrasında HDP’li vekillerden sonra kendi vekili de tutuklandı. CHP’nin siyasi tutumunun yol açtığı bu duruma ilişkin tutuklanan Enis Berberoğlu’nun tasarıya karşı tutum almaması, “Acaba o da mı kendisini tutuklatan bu düzenlemeye destek verdi” sorusunu gündeme getirdi.

20 Mayıs 2016 tarihinde CHP’nin desteği ile Meclis’te kabul edilen “dokunulmazlıkların kaldırılması” sonucu şimdiye kadar aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu çok sayıda HDP milletvekili tutuklandı.

DEMİRTAŞ CHP’YE ‘BU PLANI İYİ HESAP EDİN’ DEMİŞTİ

Nisan 2016’da başlayan dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmalarında HDP bir çok kez CHP’yi uyarmıştı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 18 Nisan 2016 tarihinde CHP’yi uyararak, kurulan tuzağın iyi hesap edilmesi gerektiğini belirtmişti. Demirtaş söz konusu açıklamasında, “Ana muhalefet partisinin bu basit ve ucuz tuzağı iyi hesap etmesi gerekir. Açık bir şekilde Anayasa’ya aykırı bir teklifin sorgusuz sualsiz destekleneceğini açıklamaları şaşırtıcıdır. Takdir kendilerinindir; bizim Allah’tan başka kimseden korkumuz yok, verilmeyecek bir hesabımız yoktur. Soyguncular, talancılar milletin parasını çalanlar, evlerinde para bile dolduracak yer bulamayanların dokunulmazlığı olacak, bizim fikirlerimizden dolayı dokunulmazlıklarımız kaldırılacaksa bu bizim şeref madalyamız olur” şeklinde konuşmuştu.

SIRRI SÜREYA ÖNDER: SIRA CHP’YE GELDİĞİNDE ONLARI SAVUNMAK DA BİZE KALACAK

Tartışmalar sürerken, 14 Nisan 2016 tarihinde konuşan HDP Milletvekili Sırrı Süreya Önder de, dokunulmazlıkların kaldırılmasında asıl hedef HDP olsa da sıranın CHP’ye geleceği uyarısında bulunarak, “Olacak olanları da söyleyeyim; bize bir şey olmaz, biz şerbetliyiz. Hayatımız cezaevlerinde geçti. HDP’nin Meclis grubu; toplamında 100 yılın üzerinde hapis yatmış insanlardan oluşuyor. Ama CHP erenk perenk (darmadağın) olacak. Yaşayacağız, göreceğiz. Onları savunmak da bize düşecek. CHP’de statükonun başının hoş olmadığı 20-25 milletvekili var. Kılıçdaroğlu, bunları Cumhurbaşkanı’nın insafına terk etmiş durumdadır. Sistem ne zaman kendi içinde çelişkiye düşse, derin bir kriz yaşasa, Kürt’e vurarak bu krizleri aşma ezberi var. Bu meselede de böyle olduğunu gördük. Alevilerin, Kürtlerin, CHP’den bir demokrat tutum beklentisi içinde olanların defalarca uğradığı hüsrandan birisini daha seyredeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

ANAYASAYA AYKIRILIĞI ONAYLARSANIZ…

Yine aynı çerçevede o zaman uyarılarda bulunan HDP’nin Anayasa Hukukçusu Milletvekili Mithat Sancar, “CHP, kendi liderinin ağzından Erdoğan’a ‘Seni başkan yaptıracağız, sen kaygılanma, meraklanma mesajı vermiş oldu. Ortada bir darbe planı var, bu darbeyi Saray planlıyor, AKP uygulamaya sokmaya çalışıyor. MHP koltuk değnekliğini yapıyor, şimdi ise can suyunu CHP vermiş oluyor. Kılıçdaroğlu, AKP’nin önerisi için, ‘Bu Anayasa’ya aykırıdır. Ama buna rağmen ‘evet’ diyeceğiz’ dedi. ‘Evet’ derseniz başka Anayasa’ya aykırılıklara nasıl itiraz edeceksiniz?” diye sormuştu.

BERBEROĞLU DOKUNULMAZLIKLARA EVET Mİ DEDİ?

Bütün bu uyarılara rağmen Kılıçdaroğlu’nun “anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz” sözleri üzerine CHP grubundan kimi karşı çıkışlara rağmen tıpkı 1994 yılında DEP’lilerin Meclis’ten atılma sürecine benzer bir şekilde kimi CHP’liler dokunulmazlıkların Meclis’ten geçmesine destek verdi. CHP’de, Sezgin Tanrıkulu, Eren Erdem, Fikri Sağlar, Mehmet Tüm, Barış Yarkadaş, Şanal Sarıhan gibi demokrat kanatta bulunan isimler düzenlemeye hayır diyeceklerini kamuoyuna açıkladı. Ancak tasarı, CHP’li en az 20 milletvekilinin desteği ile Meclis’ten geçti. Kimin “Evet” oyu verdiği henüz bilinmez iken, tutuklanan Enis Berberoğlu’nun tasarıya karşı tutum almaması, “Acaba o da mı kendisini tutuklatan bu düzenlemeye destek verdi” sorusunu gündeme getirdi.

CHP AYM’YE GİDİŞİN ÖNÜNÜ DE KAPATTI

Üstelik tasarı Meclis’ten geçtikten sonra, 110 milletvekilinin imzası ile düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuru için HDP’nin yaptığı çağrıyı da yine CHP engelledi. HDP’nin çağrısına karşı CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “HDP ile birlikte hareket edecek olanlar kendisini kapının önünde bulur” tehdidinde bulundu. Böylece bu girişim de CHP tarafından sabote edilmiş oldu.

CHP, HDP’Yİ RAKİP OLARAK GÖRDÜĞÜ İÇİN…

Bütün bu tartışmalar yaşanırken ve 4 Kasım 2016 tarihinden başlamak üzere HDP milletvekilleri tutuklanmaya başlarken CHP’den herhangi bir tepki gelmedi. Kimi CHP’li vekiller tepki göstermesine rağmen, CHP kurumsal olarak süreci seyretmekle yetindi. Hatta siyaset bilimci Mustafa Altıntaş, dihaber’e verdiği bir mülakatta, CHP’nin HDP’yi rakip olarak gördüğü için susturulmasını istediğine işaret etmişti.

AKPM’DE DE CHP AYNI TUTUMU SÜRDÜRDÜ

En son başta milletvekillerinin tutuklanması olmak üzere insan hakları ihlalleri ve yargıdan kaynaklı sorunlar üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde, Türkiye’deki demokrasi sorunu üzerinden, “Türkiye’yi siyasi denetime alma” yönündeki oylama sırasında yine CHP, AKP’nin yanında yer aldı. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ve AKP İstanbul Milletvekili Markar Esayan AKPM’nin bu kararına “hayır” oyu verdi.

EN SON EKLENENLER