Çözüm sürecinde dahi dinlemişler!

Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yapılan operasyon kapsamında 28 Aralık’ta tutuklanan DBP Eşbaşkan Yardımcısı ve Barış Grubu üyesi Seydi Fırat ile Ramazan Özbek ve Halis Bilen hakkında dava açıldı. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, DTK’de yürüttükleri siyasi faaliyetleri nedeniyle Kürt siyasetçilerin 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi isteniyor. Soruşturma kapsamında 2011 yılından çözüm sürecinin olduğu 22 Şubat 2014’e kadar Amed’deki DTK binasında yapılan toplantı ve genel kurulların, mahkeme kararıyla dinlendiği ortaya çıktı.

Halepçe anması ‘suç’

Bilen’in çeşitli tarihlerde katıldığı 15 eylem ve basın açıklamasının suç unsuru olarak gösterildiği iddianamede, Bilen’in Halepçe Katliamı’nı protesto etmek için yapılan basın açıklamasına ve PJAK’lı tutuklu Hüseyin Xızri’nin İran Devleti’nce idam edilmesinin protesto edildiği açıklamaya katılması “suç” sayıldı. İddianamede Özbek’in de DTK toplantılarını organize ettiği ve katılımcıları toplantılara davet ettiği, DTK tarafından organize edilen eylem ve protestoların organizesinde görevlendirildiği iddia edildi.

Roboski’ye ‘sözde’ tanımı!

İddianamede, teknik ve fiziki takip sonucunda Seydi Fırat’ın da 2011, 2012, 2013 ve 2014 tarihlerinde, DTK Daimi Meclis üyesi ve DTK Diplomasi Komisyonu üyesi olduğuna yer verilerek yaptığı tüm çalışamlar “suç” sayıldı. Yine iddianamede Fırat’ın 2012’de katıldığı Roboski Katliamı protestosu için yapılan basın açıklaması ve yürüyüş için “sözde kaçakçı olduğu iddia edilen şahısların öldürülmesi olayının yıldönümünü” ifadesi kullanıldı ve Fırat’ın bu eyleme katılması “suç” unsuru olarak gösterildi. Dava Mayıs ayında görülmeye başlanacak.

Deniz Tekin / Amed – dihaber

EN SON EKLENENLER