Dayanışma yaraları sarıyor

Doğu ve Güney Kürdistan sınırında meydana gelen deprem sonrası İran devletinden depremzedelere hiçbir yardım yapılmazken, Sterk TV ve Medya TV ortak yayınıyla düzenlenen yardım kampanyasına çok sayıda kişi katılarak destek sundu

Doğu ve Güney Kürdistan’da etkili olan depremin ardından İran devletinin kayıtsızlığı sürerken dünyanın dört bir tarafındaki Kürtler ve dostları bir araya gelerek deprem yaralarını sarmaya çalışıyor.
Rojhilat’ta depremde en çok etkilenen yerlerden biri olan Kirmanşan eyaletine bağlı Serpêl Zehaw’de deprem mağdurlarına yardım edilmediği için yurttaşlar kaymakamlık binası önünde toplanıp, yetkilileri protesto etti. Mağdurların verdikleri bilgilere göre, İran rejimi güçlerine bağlı pastarla, toplatılan yardımlara el koydu. Yardımların da ihtiyaç sahiplerine eşit dağıtılmadığı belirtildi. Yurttaşlar, “Çocuklarımız geceleri soğukta, aç ve susuzlar” dedi

Sterk TV ve Medya TV de önceki akşam ortak yayın yaparak depremzedelerle dayanışmak için yardım kampanyası düzenledi. Yaklaşık 5 saat süren programda, dünyanın dört bir tarafından yüzlerce kişi katılarak maddi destek sundu. Programa her yaştan ve meslekten kişiler katılarak destek sunarken, küçük yaştaki çocukların katılarak harçlıklarını bağışlaması ilgi çekti.

‘Vatan bizi bekliyor’ kampanyası

Meriwan kentinde, “Vatan Bizi Bekliyor” adıyla, depremzedeler için bir yardım kampanyası başlatıldı. 7’den 70’e herkesin katıldığı yardım kampanyası 4 gündür devam ediyor. Yaşanan acılar nedeniyle yas ilan edilen kentte, toplanan yardımları yurttaşlar tarafından Kirmanşan’a götürülerek, deprem mağdurlarına ulaştırılıyor. İran rejiminin baskıları ve güvenlik nedeniyle kameralara konuşmak istemeyen yurttaşlar, İran yönetiminin deprem mağdurlarına gerekli yardımları yapmadığını, bu nedenle kendi imkanları ile yardım toplayarak Kirmanşan’a ulaştırdıklarını kaydetti. Kampanyayı yürüten yurttaşlar, kollektif bir çalışma ile seferber olduklarını dile getirerek, soğuk hava koşullarına rağmen, genç, yaşlı demeden tüm yurttaşların kampanyaya katıldığına dikkat çekti.
Kampanyaya, Bokan kentindeki sivil toplum kuruluşları ile Tahran Ünviversitesi’ndeki Kürt sivil toplum örgütleri de eşzamanlı katıldı.

Deprem bölgesine gitmeye hazırız

Güney ve Doğu Kürdistan’da yaşanan depremde yüzlerce kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de yaralandı. Bu duruma ilişkin gelecek olan talepleri beklediklerini söyleyen Tabipler Odası Diyarbakır Eşbaşkanı Selma Güzel, “Her türlü destek ve dayanışma için hazırız” dedi.
Depremzedelere ilişkin bir sağlık hizmeti ekibi oluşturduklarını ifade eden Amed Tabipler Odası eşbaşkanı Selma Güzel, depremin yaşandığı bölgede temel ihtiyaçlar hakkında fikirlerinin olmadığını ama bunun için talepleri beklediklerini kaydetti.

İran ile sağlıklı bir iletişim kuramadıklarını belirten Güzel, “Resmi kurumlar aracılığı ile Ankara düzeyinde AFAD ve UMKE bir ekip gönderdi. Aynı zamanda Habur Sınır Kapısı’nda da bekleyen bir ekip var. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde bizden bir talepleri olmadığını söylediler. Ama biz her ihtimale karşı sağlık açısından oluşturduğumuz ekibi bekletiyoruz” diye konuştu.

‘En önemli sorun kış ayı şartları’

Herhangi bir talep olursa bölgeye gitmeye hazır olduklarını kaydeden Güzel, “Bölgeye gitmek isteyen sağlıkçıların listesinin oluşturduk. Herhangi bir talepte, listede yer alan arkadaşlarımız gidecek. Ayrıca bir ekip hazırlayıp inceleme konusunda da bölgeye gidebiliriz” dedi.

Halepçe’de çeşmeler kurudu

Halepçe Vali Yardımcısı’nın verdiği bilgilere göre, depremin ardından Halepçe’de birçok su kuyusu ve çeşme kurudu. Konuya ilişkin bilgi veren Çawig köyü sakinlerinden Baqî Ebdullah, köyde bulunan 70 yıllık Zerdiyan Çeşmesi’nin depremin ardından tamamen kuruduğunu söyledi. Ebdulla, “Köy çeşmemiz depremin akşamına kadar akıyordu. Sabah kalkıp baktığımda çeşmeyi tamamen kurumuş halde gördüm. 63 yaşındayım, hiçbir zaman bu çeşmenin kuruduğunu görmedim” dedi.

EN SON EKLENENLER