Dersim Belediye Eşbaşkanı Bul’a hapis cezası

Görevden uzaklaştırılarak tutuklanan Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Dersim Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın karar duruşması Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bul’un tutuklu olduğu Kocaeli 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada avukatları hazır bulunurken, Bul’un Ailesi ile çok sayıda kişi de duruşmaya izleyici olarak katıldı. Duruşmada ilk söz alan Bul, daha önce yaptığı savunmaları tekrar ettiğini belirterek, beraatını istedi. Davanın esası hakkında görüşünü açıklayan duruşma savcısı, daha önce verdiği mütalaayı tekrar ederek, bulun cezalandırılmasını istedi. Ardından söz alan Bul’un avukatları, mütalaaya karşı savunma yapmak için ek süre talep etti. Mahkeme, heyeti avukatların savunma için süre talebini reddetti.

“GİZLİ TANIK BEYANI ÇELİŞKİLİDİR”

Ardından, Dersim Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul davanın esasına karşı savunma yaptı. Savunmasına, “Bu iddianame kumpas kurularak hazırlanmıştır” ifadesiyle başlayan Bul, “Gizli tanık beyanları tamamen asılsızdır. İftira atılmıştır. Bütün bu suçlamalar benim belediye başkanlığı yaptığım dönem içerisinde gerçekleşti. Konuşmalarımda barışı, birlikte yaşamayı dile getirmişim. Parti faaliyetleri kapsamındaki demokratik haklarımı, düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde ifade ettim. Konuşmamda, demokratik özerklik talebini Zonguldak ve Adana için de istemiştim. Irksal veya bölgesel bir talebim yoktur. Gizli tanık ifadesinde beni bir kez gördüğünü söyledi. Sizler sorunca 5-6 dedi. Gizli tanık beyanı çelişkilidir. Mahkemenin bağımsız ve tarafsız olarak hüküm vermesini istiyoruz. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.

“GİZLİ TANIK İFADELERİ HUKUKSUZ”

Bul’un ardından davanın esası hakkında savunma yapan Avukat Barış Yıldırım, müvekkiline yönelik suçlamayla ilgili daha önce açıklamalarda bulunduklarını belirterek, “ Müvekkilimiz 20 fiil var iken tutuklanmadı ancak şuan 4-5 Kasım tarihinde il merkezinde yapılan basın açıklamasına katılmasından dolayı tutuklanmıştır. Açıklamaya katılan kişilerden 2 kişi haricinde hepsi tahliye edilmiştir. Buna ilişkin AİHM’nin verdiği kararları göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz. Müvekkilimin üzerine atılı suçun unsurları oluşmamıştır. Ayrıca müvekkilimin akciğer ve kalp rahatsızlığı vardır. Tüm bu hususların dikkate alınarak tahliyesini talep ediyoruz” dedi. Yıldırım’ın savunma yapan Avukat Suna Bilgin, savcılık mütalaasının iddianamenin devamı olduğuna dikkat çekti. Müvekkili hakkındaki gizli tanık ifadesinin hukuka aykırı bir şekilde alındığını, bunun dosyadan çıkarılmasını isteyen Bilgin, “Dosyadaki görüntü tutanakları da hukuka aykırı delildir. Müvekkilim doğayı korumak için basın açıklamalarına katılmıştır. Herhangi bir örgütle alakası yoktur. Buna ilişkin delil de söz konusu değildir. Müvekkilimiz Kuah hastasıdır, cezaevi ortamı onun için risklidir. Beraatına ve tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi. Avukat Fatma Kalsen de, mahkemenin savunma ek süre verilmesine eleştirerek, bunun savunma haklarını kısıtladığını vurguladı.

Avukat savunmaları ardından son sözü sorulan Dersim Belediye eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, “Ben doğa eylemlerine, cenaze törenlerine katıldım. Bunlar bir belediye başkanının katılması gereken şeylerdir. Yasadığı eylemde bulunmadım. 83 belediyeye kayyum atanmasının siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum. Beraatımı talep ederim” diye kaydetti.

Karar için duruşmaya ara veren mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, Mehmet Ali Bul’a, “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla Bul’a verdiği 10 aylık hapis cezasını erteleyerek, Bul’un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Avukatlar kararı temyize götüreceklerini belirtiler.

EN SON EKLENENLER