Die Linke: Suç ortaklığına son verin

Türkiye’de yaşanan tutuklama ve kapatmalara karşı Avrupa’da başlayan eylemler devam ediyor. Köln’de yüzbinlerin katılımıyla yapılan eylemde AB’ye ve Alman hükümetine Türkiye’de yaşananlara sessiz kalmama çağrısı yapıldı

DP eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasına karşı başlatılan eylemler devam ediyor. Kürdistan ve Türkiye’de yapılan eylemlerin yanı sıra Avrupa’da da günlerdir Kürdistanlılar ve dostları sokakta.
Almanya’nın Köln kentinde binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle protesto eylemi düzenlendi. Yürüyüşün ardından ise bir miting düzenlendi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) ve bir çok Türkiyeli sol kurumun bir araya gelip oluşturduğu Demokratik Güç Birliği Platformu’nun desteklediği mitinge, Die Linke, Yeşiller Partisi, FDP ve yüzlerce yurttaş katıldı.

‘Sessiz kalmayın’ çağrısı

Yapılan yürüşte sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” ve “HDP halktır, halk isyanda” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından yapılan mitingde söz alan Alman basın sendikası başkanı Frank Überal, tutuklu gazetecilerle dayanışmak amcıyla mitinge geldiğini belirterek, “Avrupa Birliği ve Almanya’daki seçtiğimiz yöneticilerimize sesleniyorum. Türkiye’deki insanlık dışı uygulamalara sessiz kalamazsınız” dedi. Die Linke Milletvekili Sevim Dağdelen, “Türk devleti, bir yıldan beridir Kürt halkına karşı barbarca bir savaş yürütüyor. Alman devleti bir an önce bu silah sevkiyatını ve istihbarat değişimini durdurup, Türk devleti ile suç ortaklığına son vermelidir” dedi.

‘Biat ettirmek istiyorlar’

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle de, “Demokrat olan herkesi tutukluyorlar. Çünkü biat ettirmek istiyorlar ama bu hevesleri kesinlikle kursaklarında kalacak” diye konuştu. HDP İstanbul eski milletvekili Turgut Öker ise “Demokrasi Cephesi olarak bir araya gelseydik bugünkü durum ortaya çıkmazdı” dedi. Yapılan konuşmaların ardından mitingde, sanatçı Pınar Aydınlar ve Hozan Cömert bir konser verdi. Almanya’nın Lübeck ve Berlin kentlerinde de eylemler yapıldı.

Fransa’da kitlesel yürüyüş

Fransa’nın Besançon kentinde Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde kitlesel bir yürüyüşle tutuklamlar protesto edildi. Amiens, Nantes ve Paris’te düzenlenen eylemlerle de HDP’ye yönelik saldırılar protesto edildi. Yunanistan’ın başkenti Atina’da ise ülkenin en büyük havaaalanı olan Elefteria Venizelos Havaalanı işgal edildi.

İtalya’dan İskoçya’ya eylem

Hollanda’nın Den Hag kentinde de bütün kentlerden gelen yüzlerce kişiyle bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Beursplein’de başlayan yürüyüşe Kürdistanlılar, Türkiyeli devrimciler ve Hollandalı Kürt dostları katılırken, kitle sık sık “Yaşasın HDP”, “Faşizme karşı omuz omuza” sologanları attı. Toulouse kentinde de yürüyüş ve miting düzenledi. İtalya’nın Firenze, Roma, Milano ve İskoçya’nın Edinburg kentinden de eylemler yapıldı.

Plaza de Mayo Anneleri: Kürt halkının yanındayız

HDP’ye yönelik operasyonlar Arjantin’de Buenos Aires’teki Türkiye Büyükelçiliği önünde protesto edildi. Eylemde konuşan İzquierda Sosyalista Milletvekili Laura Marone, Türkiye’nin muhaliflere yönelik baskılarını kınadı ve parlamenter düzeyde de dayanışma çalışmalarını yükselteceklerini belirtti. Ulusal Kongre Milletvekili Alcira Argumedo ve Plaza de Mayo Anneleri’nden Mirta Baravalle ise, “Bütün dayanışmam Kürt halkının şanlı direnişiyle birliktedir” dedi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER