Doğu Ergil: Geniş cepheli demokratik ittifak tabloyu değiştirir

AKP-MHP ittifakına karşı geniş cepheli bir demokratik ittifakın tabloyu değiştireceğini söyleyen Prof. Dr. Doğu Ergil, “Maalesef Kürt sorunu asayiş sorunu, HDP de kriminal ve suçlular partisi haline getirildi” dedi.

Türkiye, bir yandan katı bir OHAL ve baskı rejiminin altında varlığını sürdürürken, öte yandan 16 Nisan referandumu sonrası oluşan yeni rejime hazırlanıyor. Anayasal değişikliği de mümkün kılan AKP-MHP arasında “Cumhur İttifakı” kuruldu. “Milliyetçi Cephe” ittifakı olarak görülen bu birliktelik aynı zamanda muhalefete de nasıl bir ittifak yapmaları gerektiğinin sınırlarını çiziyor.
MUHALEFETİN KÜRTSÜZ İTTİFAK ARAYIŞI
Bu kapsamda bir süredir muhalefet partileri arasında da kimi ittifak arayışları ve görüşmeleri sürüyor. AKP-MHP ittifakının Saadet Partisi’ni de yanına alma girişimlerine karşı, CHP, Saadet Parti ve İyi Parti ile Meclis dışındaki kimi partiler arasında da ittifak görüşmeleri sürüyor. En son Saadet Partisi-İyi Parti ve Demokrat Parti arasında ittifak koşullarında anlaşma sağlandığına ilişkin haberler de gelmeye başladı. Fakat bütün bu ittifak arayışları Meclis’in üçüncü büyük partisi olan ve 7 Haziran seçimlerinde aldığı 6 milyon oyla dengeleri değiştiren HDP’nin dışında sürdürülüyor. Çünkü AKP-MHP ittifakı muhalefet partilerini HDP dışında bir seçeneğe zorlamış durumda.
İTTİFAK OLMAZSA SEÇİM KAZANILAMAZ
İttifak arayışlarını değerlendiren siyaset bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, mevcut koşullarda en azından Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmanın tek yolunun ittifak olduğuna işaret etti. “Eğer Cumhur ittifakına karşı bir ittifak kurulmayacaksa, seçim kazanma ya da başka bir Cumhurbaşkanı seçtirme şansı yok” diyen Ergil, ancak CHP öncülüğündeki muhalefet ittifakının küçük partilerle yürütüldüğünü söyledi. Ergil, “İttifaka katılmak isteyen partiler çok düşük puanlarda. Nasıl bir anlaşma olur bilmiyorum. Küçük küçük hisselerin toplanmasından ciddi bir şey çıkar mı?” sorusunu yöneltti.
İTTİFAK İLKELER DÜZEYİNDE SAĞLANMALI
Ergil, buna karşılık yerel seçimlerde ittifak yapmanın daha fazla iş göreceğinin altını çizerek, “Yerel seçimlerde küçük partilerle ittifak yapılarak ortak adaylar çıkarılabilir. Elde edilecek başarılar muhalefet için ciddi bir moral olur” şeklinde konuştu. Ergil, Cumhurbaşkanlığı için ortak aday vurgusu yaptı ve kurulacak olan ittifakların mutlaka ilkeler üzerinde şekillenmesi gerektiğini söyledi.
Ergil, şunları dile getirdi: “Şu parti bu kadar oranda oy aldıdan ziyade, hepsinin üzerinde uzlaşabileceği toplumun beklentilerine uygun, iyi bir geçmişi olan, dürüstlüğü ve ilkeli duruşla temayüz eden, içeride ve dışarıda ülkeyi iyi temsil edebilecek, sürmekte olan kavgayı bitirebilecek bir adayda uzlaşılabilirse muhalefetin kazanma şansı olur. Bu aday ile ne yapacak, parlamenter sisteme mi dönülecek bunun topluma anlatılması gerekir. Ama yerel yönetimlerin güçlenmesini benimseyen ilkeler doğrultusunda mutabakata varılması lazım. İttifakın mutlaka ilkeler düzeyinde sağlanması gerekiyor.”
‘İTTİFAK OLMAZSA ÜLKENİN ŞARTLARI AĞIRLAŞIR’
Muhalefetin bunu sağlamak dışında başka bir şansı olmadığını, aksi taktirde herkesin kaybedeceğinin altını çizen Ergil, “Örneğin 90’larda Ankara’da iki sol parti yarışmıştı ikisi de kaybetti. Muhalefet böyle bir ittifak sağlayamazsa, birlikte hareket edemezse Türkiye’deki durum da giderek daha da ağırlaşacak” dedi.
Ergil, HDP gibi güçlü bir siyasi partinin ittifak arayışlarının dışında tutulmasını da değerlendirerek, “HDP maalesef kriminal hale getirildi, bir suçlular partisi haline getirildi. Kürt meselesi de tamamıyla bir asayiş sorununa dönüştürüldü. Ne yazık ki HDP Meclis’in ikinci büyük muhalefet partisi olmasına rağmen, yokmuş gibi bu ittifak arayışlarında hiç adı geçmiyor” diye konuştu. Ergil, bunun nedeni olarak da, “HDP ile birlikte görülen seçim kaybedeceği korkusu yaşıyor böyle bir algı oluşturuldu” tespitine dayandırdı.
‘GENİŞ CEPHELİ İTTİFAK TABLOYU DEĞİŞTİRİR’
Ergil, yapılacak bir Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olası beklentilerini de sıralayarak, “Eğer Cumhur ittifakının karşısında geniş cepheli bir demokratik ittifak kurulur ve bu da ilkeler üzerinde kurulabilirse o zaman tablo değişir” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER