DTK Başkanlık Divanı Üyesi Farisoğulları: Çağrıya uyalım, bir araya gelelim

DTK Başkanlık Divanı Üyesi Musa Farisoğulları, Barzani öncülüğünde alınan referandum kararına saygı gösterdiklerini belirterek, referandumdan önce tüm Kürt parti ve oluşumlarının KNK’nin “ulusal birlik” çağrısına uyup bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanlık Divanı Üyesi Musa Farisoğulları, Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde alınan referandum kararı ve Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) “Kürt ulusal birliği” için yaptığı çağrıyı değerlendirdi.

Ortadoğu’nun yeniden dizayn edildiğini ve Kürtlerin tarihi bir süreçten geçtiğini belirten Farisoğulları, “Kürtler son 50 yıllık mücadelede önemli kazanımlar elde etti. Öyle ki uluslararası alanda önemli bir statü elde etti. Bu mücadele artık Türkiye, İran, Irak ve Suriye ile verilen bir mücadele değil Ortadoğu’daki tüm güçlere karşı verilen bir mücadeleye dönüşmüş durumda” dedi.

Bölgede Üçüncü Dünya Savaşı’nın yaşandığını vurgulayan Farısoğulları, “Kürtler bugün siyasi ve askeri alanda önemli ve büyük adımlar atmış durumda. Kürtler artık tarihlerinin tekerrür etmesini istemiyor. Kendi tarihini kendi eliyle çiziyor. Bu da Kürt halkının statüsüdür” diye konuştu.

‘ULUSAL BİRLİK ÇAĞRISI TARİHİDİR’

KNK’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Süleymaniye kentinde tüm Kürt siyasi parti ve oluşumlarına yaptığı “ulusal birlik” çağrısına vurgu yapan Farisoğulları, çağrının önemli olduğunu ve tüm Kürt oluşumlarının dikkate alması gerektiğini söyledi. Farisoğulları, “Bu çağrı Kürt ulusal birliğinin sağlanması çağrısıydı. Bu Kürt toplumu için tarihi bir adımdır” dedi.

KNK’nin çağrısının hemen ardından bazı Kürt grupları kendi çıkarlarına göre hareket edip suni tartışmalar yarattığını belirten Farısoğulları, şu değerlendirmelerde bulundu: “Güney Kürdistan’da 2013 yılında tüm Kürt halkının rüyasını gördüğü Kürt ulusal birliğiyle ilgili tarihi bir adım atıldı ve Hewler’de Kürt gruplar bir araya geldi. Bu tarihi bir fotoğraftı, fakat bundan sonuç alınamamıştı. Emperyalist devletler ve Ortadoğu devletleri buna müdahale etti. Bir kısım Kürtler de bu devletlerin etkisi altındaydı. Bu yüzden ciddi bir adım atılamadı.” Bütün Kürt gruplarının bir an önce “ulusal birlik” çağrısına uyup bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizen Farisoğulları, “Şimdiden Kürt halkına hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

ÖNCE ULUSAL BİRLİK SONRA REFERANDUM

KDP öncülüğünde alınan ve 25 Eylül’de yapılması planlanan referandum kararına da değinen Farisoğulları, “Bazı gruplar bir araya gelip bir tartışma yürüttüler ve referandum kararı alındı. Güney Kürdistan halkımızın demokratik bir hakkıdır. Buna karşı çıkmamız mümkün değildir. Biz DTK olarak bu karara sonuna kadar saygı duyuyoruz. Ancak bu karardan önce bölgedeki sorunlar yumağının çözülmesi ve en önemlisi de bir ulusal birliğin bir an önce çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘REFERANDUMA İLK TEPKİYİ BARZANİ’NİN ‘DOSTU’ GÖSTERDİ’

“Bugüne kadar KDP-AKP ya da diğer bir deyişle Barzani-Erdoğan işbirliğinde Kürt halkını ciddi anlamda rahatsız eden süreçler yaşandı” diyen Farısoğulları, şöyle devam etti: “Birbirlerini dost olarak nitelediler. Ancak referanduma ilk anda karşı görüş bildiren yine Erdoğan ve kurmayları oldu. Bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdiler. Bu referandumun bölgede karışıklıkları artıracağını söylüyor. Aslında bu bölgedeki en büyük karışıklığı Türkiye hükümeti çıkarmaktadır. Basına görüntüleri de yansıdı, terörist gruplara destek verdiği açıktır. Teröre nasıl lojistik destekler sağladığını görmeden Güney Kürdistan’ın referandum kararının karışıklığa sebep olacağını öne sürüyorlar. Türkiye’nin bu tavrını kınıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daha önce Federe Kürdistan Bölgesi’nin statüsü için “Hata yaptık” yönündeki açıklamalarını hatırlatan Farısoğulları, “Bundan kasıt Güney Kürdistan’ın mevcut statüsünün dahi kabul edilemez olduğuydu. KDP bunları da gayet iyi biliyor. Fakat kendi menfaatleri doğrultusunda AKP’yi en büyük dostu olarak görüyor” dedi.

EN SON EKLENENLER