Elçi’yi son görenlerden Ekti: Her yerde asker ve panzer vardı

Kürtlere karşı 2015’te uygulamaya konulan “Çöktürme planı” ile birlikte kentler yerle bir edilirken, yüzlerce yurttaş ise, katledili. Kürt siyasetine dönük savaş politikalarının dönüm noktalarından biri ise, 28 Kasım 2015’te Amed’in Sûr ilçesinde katledilen Tahir Elçi’nin ölümü oldu. Elçi’nin katledilmesi ile Kürdistan’da savaş süreci tırmandırılırken, aradan geçen zamana rağmen, cinayet hâlâ aydınlatılmadı.

‘Yapılanlara ne diyorsun?’

Elçi’nin katlediliği gün açıklama sonrası konuşup tarihi yapıların talanı hakkındaki fikrini aldığı ve görüntülere de yansıyan Samiye Ekti (76), o gün yaşananları anlattı. Ekti şunları söyledi: “Tahir Elçi yanıma gelerek elimden tuttu. Gülerek ‘nereye gidiyorsun?’ dedi. Dört Ayaklı Minare’nin durumunu göstererek ‘Bu yapılanlara ne diyorsun?’ diye sordu bana. Ben de ona; bu duruma diyebileceğim tek bir söz yok. Minareye yapılan saldırıyı akıl kabul etmez. Onu bu duruma koyanları protesto ediyorum dedim. Hatır isteyip oradan ayrıldım.” Oradan ayrılması ile gelen silah sesleri üzerine irkilip durakladığını anlatan Ekti, “Silah seslerinden sonra çarşının başına doğru geldim. Her yerde askerler, panzerler vardı. ‘Ne oldu?’ diye sordum. ‘Tahir Elçi şehit düştü’ dediler. Bu dert ve acı yıllarca unutulmaz” dedi. Elçi’nin fikirlerinden dolayı öldürüldüğünü ifade eden Ekti, “O insanlık için mücadele etti. Kürtlerin inkâr edilmesini kabullenemedi. Kürtler onun yokluğunu hissettirmemeli. Katillerinin sevinmesine ve amacına ulaşmalarına izin vermemeli” dedi.

HDP ‘Tahir Elçi Cinayeti’ni sordu

Sûr’da katledilen Tahir Elçi’nin ölüm yıldönümünde HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Elçi’nin Kürdistan’da devlet eliyle yapılan birçok katliamın takipçisi olduğu hatırlatılan önergede, Elçi’nin Ahmet Hakan’ın programında “PKK terör örgütü değildir” sözleri ile hedef gösterildiğine dikkat çekildi. Bütün bunlarla birlikte Elçi’nin katledilmesine dair gerçeğin aydınlatılmadığı belirtilen önergede, “Soruşturma tek bir şüpheli olmaksızın sürdürülmekte ve böylece Elçi cinayeti cezasızlık ile sonuçlanacak bir vaka olarak karşımızda durmaktadır. Ayrıca, avukatlarının verdiği bilgiye göre, soruşturmanın seyrini değiştirecek tanık, mermi çekirdeği ve görüntü kaydı gibi hiçbir delil dahi ortada yoktur” denildi.

MA 

EN SON EKLENENLER