Emekçiler seçimi konuştu: Yeni örgütlenme modelini birlikte yaratacağız

HDK’nin ‘Emekçiler Seçimi Konuşuyor’ paneline katılan Yeşil Sol Parti milletvekili adayları, despotik devlet geleneğini yıkacaklarını ve yeni bir örgütlenme modelini birlikte yaratacaklarını söyledi

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Genel Merkezi’nde “Emekçiler Seçimi Konuşuyor” başlıklı panel düzenledi. Panele Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayları başta olmak üzere birçok sendikadan emekçi katıldı.

Panelde konuşan TÜM BEL-SEN Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı, açlık sınırının 10 bin TL, yoksulluk sınırının ise 15 bin TL olduğunu ancak Türkiye’de çalışan nüfusun yüzde 80’inin açlık sınırının altında 8 bin 500 lira olan asgari ücretle yaşamını sürdürdüğüne dikkat çekti. Türkiye’de iş güvenliğinin olmadığını belirten Yıldırımcı, “İş güvenliği patronların adım atmamasından kaynaklanmaktadır. Kadın işçilerin, inşaat işçilerinin çoğu iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirmektedir. 500 bin kağıt işçisinin ekmekleri ‘sıfır atık’ adı altında kesilmeye çalışıldı. Resmi rakamlara göre, 4 milyon göçmenin göç ettiğini bunların da hepsinin merdiven altında sermayeye sömürü aracı haline getirildiğini biliyoruz” dedi.

Gözaltılara tepki

Düşünce ve ifade özgürlüğü rafa kaldırıldığını, 25 Nisan’da özgür basın emekçilerinin bir operasyonla gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlatan Yıldırımcı, “Bu sabah itibariyle Mezopotamya Ajansı editörlüğünü yapan gazeteciler gözaltına alındı. Avukatlar, demokratik siyaset yapan siyasetçiler, kadınlara operasyon yapılarak birçok arkadaşımız gözaltına alındı. Bunlar AKP-MHP iktidarına can vermeye, demokratik kamuoyunun habersiz, siyasetsiz, adaletsiz bırakılmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

AKP iktidarı sendikal mücadeleye ket vurdu

Yıldırımcı’nın ardından turizm sektöründe çalışan Ahmet Şen, şunları söyledi: “Geçinemeyen ailelerin çocukları olarak geçinebilmek için ya eğitim hayatlarını uzatıyor ya da eğitimden vaz geçiyoruz. Bugün öğrenciler kafe, bar ve turizm sektöründe çalışıyor. Çalışma yaşam koşullarını düzeltmek istediğinde ise sendikalaşmayı istemeyen bu ceberut iktidar ve patronlarla karşılaşıyoruz. İktidarın yalnızca gidişi çözüm değildir. Bugün sendikal mücadele var olan tüm engellere rağmen ayakta durmaktadır. Sendikal mücadeleye 80’lerde ket vuran askeri cuntaydı, 2000’lerde AKP iktidarı oldu.”

Emeklilerin sendikalaşmasın sürekli engellendiğine dikkat çeken Tüm Emekliler Sendikası İshak Kocabıyık, “Örgütlenme hakkımızın tanınması ve anayasal güvenceye ulaşması, seçimlerdeki tercihlerimizi etkileyecek” dedi.

Birlikte örgütlenme

Yeşil Sol Parti Ankara 1’nci Bölge Milletvekili Adayı gazeteci Ercan Sadık İpekçi de konuşmasında, “Her yer Meclis, her yer mücadele alanı. Siyasetçilerin ellerini sendikalardan çekmesi gerek. Bırakın işçi sınıfı kendi kararlılığını ve örgütlülüğünü göstersin” dedi.

Ankara 1’inci Bölge Milletvekili Adayı Bülent Kılıç ise, “Yeni bir örgütlenme modelini birlikte yaratacağız” diye konuşurken, 1’nci Bölge Milletvekili Adayı Hatice Göz de, despotik devlet geleneğini yıkacaklarını söyledi.

HABER MERKEZİ

#Emekçiler #seçimi #konuştu #Yeni #örgütlenme #modelini #birlikte #yaratacağız

EN SON EKLENENLER