Engelsiz Bileşenler Federasyonu’ndan seçim açıklaması: Engelli temsili hala sembolik

Engelsiz Bileşenler Federasyonu, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin taleplerini belirterek, ‘Engelliler adına siyasetin engelliler olmadan yapılmasına artık tahammülümüz kalmamıştır’ açıklaması yaptı

Engelsiz Bileşenler Federasyonu, 14 Mayıs tarihinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde engellilerin taleplerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Engelliler açısından siyasal katılma ve temsil süreçlerinin birçok engelle iç içe olduğuna dikkati çeken açıklamada, “Bizler de bu ülkenin yurttaşları olan milyonlar olarak bu süreci engeller olmadan geçirmek istiyoruz. Hem bu süreçte hem de seçim günü tüm engellileri, siyasal iradelerine sahip çıkmaya, engellilerin sorunlarına çözüm arayan siyasi parti ve adayları desteklemeye çağırıyoruz” denildi.

‘Engelli temsili hala sembolik’

Engellilerin birçok haklarının yok sayıldığının belirtildiği açıklamada, “Büyük çoğunluğu yoksul olan engellilerin deprem ve ekonomik kriz koşullarında aday adaylık, adaylık ve seçilme hakları birçok kesim ve siyasi parti tarafından yok sayılmaktadır. Engellilerin eğitim, sağlık, istihdam, ulaşım, erişilebilirlik ve diğer sorunlarının çözümsüz kalması, engellilerin siyasal katılım ve temsil haklarının tanınmamasının en temel sonucudur. Erişilebilirlik mevzuatının uygulanmadan 2005 yılından bu yana ertelenmesinin en temel nedeni, engellilik farkındalığı olmayan karar alıcıların egemen olmasıdır. Engelliler adına yürütülen siyasal mücadelede engelliler özne olmadıkça, engelliler karar alma süreçlerine dahil edilmedikçe, engelli siyasal temsili arttırılmadıkça sorunlar ötelenecektir veya ertelenecektir.Cumhuriyetin ikinci yüzyılında engelli yurttaşların yok sayıldığı bu duruma son verilmelidir. 10 milyon yurttaş üzerinde olduğu bilinen engellilerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsili maalesef hala sembolik düzeydedir. Siyasi partilerin karar alma mekanizmalarında yer alanların sağlamcı bir bakış açısına sahip olduğu, engelli aday adaylıklarına ve adaylıklarına alan açmadığı, seçilecek yerden engellileri aday göstermediği bir süreci yeniden yaşamak istemiyoruz” ifadelerine yer verildi.

‘Sağlamcılık ve ayrımcılığa karşı mücadele’

Tüm siyasi partileri Türkiye’de yaşayan engellilerin sesini ve sözünü Meclis gündemine taşıması talebinin yer aldığı açıklamanın devamında, “Sağlamcılık ve ayrımcılığa karşı mücadele edecek, engellilerin sorunlarına çözüm arayacak milletvekillerini seçilecek yerden aday yapmasını talep ediyoruz. Bu talep on milyon engellinin ve milyonlarca engelli ailesi mensubunun talebidir. Bu talebi dikkate almayan siyasi partileri genel ve yerel seçimlerde tespit edecek rapor çalışmalarımızı yerel seçimlerden önce engelli kamuoyuna duyuracağımızı şimdiden söylüyoruz. Engelliler adına siyasetin engelliler olmadan yapılmasına artık tahammülümüz kalmamıştır. Tüm karar alıcıların, siyasi partilerin engelli nüfusa uyumlu bir oranda engelli milletvekilini seçilebilecek şekilde aday yapması hem demokrasinin gereğidir hem de yıllardır ertelenen sorunların çözümü için gereklidir” diye belirtildi.

ANKARA

#Engelsiz #Bileşenler #Federasyonundan #seçim #açıklaması #Engelli #temsili #hala #sembolik

EN SON EKLENENLER