Erbaş: Eşbaşkanlarımız İmralı Adası’na bir an önce gitmelidir

HDP Genel Saymanı ve MYK üyesi Doğan Erbaş, İmralı’da olağanüstü kritik bir dönem olduğunu belirterek buna karşı yeni bir hamle başlattıklarını söyledi

PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 21 aydır devam eden haber alınamama hali, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) Eylül ayında gerçekleştirdiği ziyaretin ardından kamuoyunda kaygıların artmasına neden oldu 21 ayda avukatların yaptığı tüm başvurular ya “disiplin” cezası gerekçe gösterilerek reddedildi ya da yanıtsız bırakıldı. CPT, 20-29 Eylül’de İmralı Cezaevi’ni ziyaret ettiğini açıkladı. Ancak Asrın Hukuk Bürosu, bu ziyarete dair, Abdullah Öcalan’ın CPT ile görüşmeye çıkmadığı duyumlarının olduğu yönünde açıklamada bulundu.

Mezopotamya Ajansı’ndan Özgür Paksoy’a konuşan HDP Genel Saymanı ve MYK üyesi Doğan Erbaş, İmralı’da olağanüstü kritik bir dönem olduğunu belirterek buna karşı yeni bir hamle başlattıklarını söyledi. İmralı’daki gelişmelere dair cevaplanması gereken sorular olduğunu vurgulayan Erbaş, Abdullah Öcalan ile görüşmenin günlük siyasete konu edilemeyeceğini, bir an önce görüşmelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini ve İmralı’nın Meclis denetimine açılması gerektiğinin altını çizdi.

 Bir eylemsellik sürecine gireceğiz

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Parti Meclisi’nde bir takım eylemsellik kararı aldıklarını söyleyen Erbaş, Bu yeni eylem hamlemizle, tecrit sonlanıncaya kadar, Sayın Öcalan avukatlarıyla görüştürülene kadar bu eylemlerimiz devam edecek. Bir özeleştiri vermemiz gerekiyor. Bütün çabalarımıza, kampanyalarımıza, etkinliklerimize rağmen Sayın Öcalan’ın hala avukatlarıyla görüştürülmediğini biliyoruz. İmralı’da tecridi de aşan bir durum var. Aslında bir esaret demek gerekiyor” dedi.

 Kritik ve olağanüstü bir durum var

İmralı’da iç ve evrensel hukuka uyulmadığını belirten Erbaş,  Bu nedenle tecridi de aşan fiili bir esaret durumu söz konusu. İşte tüm bu 21 yıldır devam eden tecrit sistemi, yeni bir duruma gelmiş durumda. Ortada yeni bir durum var, kritik ve olağanüstü bir durum var. Tarihin gördüğü en korkunç işkence sistemi diyebileceğimiz bir uygulama var” diye belirtti.

Öcalan bir misyondur

Öcalan’ın bir misyon olduğuna dikkat çeken Erbaş, Öcalan’ın kritik kavşaklarda, Türkiye, Kurdistan, Ortadoğu, bütün kavşaklarda duran bir misyonu, çözüm, barış ve özgürlük misyonunu temsil eden bir aktör olduğunu söyledi. Öcalan üzerindeki tecridin kalkması bütün bu konularda bir çözüm olasılığının artması demek olduğuna vurgu yapan Erbaş, “Sayın Öcalan’ın özellikle toplumsal barışın sağlanması noktasında, Türkiye’de toplumsal barışın sağlanması, demokratikleşmenin gerçekleşmesi, bütün bu süreçlerin bir an önce hayata geçirilmesinde son derece hayati bir önemi var, son derece belirleyici bir rolü var. Geçmişte de bu yaşandı, 2013-2015 arasında çözüm umudunun olduğu bir dönemde bu topraklarda nasıl bir yaşamın şekillendiğini hep beraber gördük” dedi

 Adalet Bakanlığı net cevap vermeli

İmralı’da olağanüstü kritik bir dönem olduğunun altını çizen Erbaş, “Bu son CPT ziyareti ile ilgili yaşanan gelişme ve açıklamalara dayanarak bunu söylüyoruz. Ortada ciddi ve cevabı bulunmayan sorular var. Belirsizlikler var, kuşkularımız, kaygılarımız artmış durumda. Bu sorulara bir an önce net cevap verilmesi gerekiyor. Net cevap vermesi gereken kurumlardan birisi Adalet Bakanlığı’dır. Bir an önce avukatların görüşme talebine net ve olumlu cevap verilmelidir. Ayrıca partimizde bir süre önce Eş Genel Başkanlarımız başta olmak üzere vekillerimiz de Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmek için başvuru talebinde bulundular. Bu taleplerimize de bugüne kadar herhangi bir yanıt verilmiş değil. Eşbaşkanlarımız, vekillerimiz İmralı Adası’na bir an önce gitmelidir” diye konuştu.

CPT’nin son ziyareti rutin dışı

CPT’nin son ziyaretinde dikkat çeken noktalara değinen Erbaş, birinci dikkat çeken noktanın ziyarete sonradan karar verilmesi olduğunu dikkat çekerek şunları söyledi: “Gündemine almadığı halde Türkiye’ye geldikten sonra İmralı Adası’nı ziyaret etti. Bir duyum mu aldı CPT. Sayın Abdullah Öcalan’ın sağlığına ilişkin, İmralı cezaevi koşullarına ilişkin farklı bir gelişme mi oldu? Bu sorunun cevaplandırılması gerekiyor. İkincisi ve daha önemlisi, Asrın Hukuk Bürosu ilk defa Abdullah Öcalan’ın CPT heyetiyle görüşmediğine ilişkin duyum aldığını söylediler. Asrın Hukuk Bürosu’nun yaptığı bu açıklama çok dikkat çekici. Bütün bu görüşme ve açıklamalardan sonra ortaya bu görüşmenin neden yapılmadığına dair soruya tatmin edici bir cevap verilemedi. CPT olgun yeterlilikte bir cevap vermedi, geçiştirdi.”

Savaşta ısrar halklara kaybettiriyor

İmralı’da uygulanan tecrit, esaret, işkence sisteminden en fazla kaybı Türkiye halklarının yaşadığını belirten Erbaş, “Fatura halklara çıkıyor. Kürt halkı olmak üzere, Türkiye’de yaşayan bütün halklar, emekçiler, Aleviler, kadınlar, gençler en ağır faturayı ödemeye devam ediyorlar. Savaş artarak, tırmanarak devam ediyor. Birkaç gün önce bütçe görüşmelerinde bir AKP’li yaşanan ekonomik krizi açıklamak için bazı örnekler verdi. Atılan bombaların maliyetini söyledi. Tablo apaçık ortada, savaşta bu kadar ısrar, bombada, acıda, gözyaşında bu kadar ısrar halklara kaybettiriyor” dedi

İktidar oyalama taktiğinden vazgeçmeli

Öcalan ile görüşmek salt bir dar siyasetin, günlük siyasetin seçime doğru giderken, kimi taktik hamlelerine konu edilmeyecek kadar önemli olduğunun altını çizen Erbaş, “Buradan iktidarı da uyarıyoruz. İktidar bir an önce bu oyalama taktiğinden vazgeçmeli, Sayın Öcalan ile görüşmeleri bir an önce başlatmalı ve Sayın Öcalan’ın barış çağrılarını, kutsal barış misyonunu bir seçime heba edecek adımlara girmemelidir” diye belirtti.

ANKARA

#Erbaş #Eşbaşkanlarımız #İmralı #Adasına #bir #önce #gitmelidir

EN SON EKLENENLER