Erdoğan: Kuzey Irak’ın bağımsızlığı yanlış bir adım

AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan, partisinin grup toplantısanda yaptığı konuşmada, Federe Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumu açıklamasının kendilerini üzdüğünün altını çizerek, “Kuzey Irak’ın bağımsızlığına yönelik reform yanlış bir adımdı” dedi.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. Konuşmasında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önce söylediği, “Türkiye’de 7 milyon işsiz var” söylemine tepki göstererek, “Ya senin bir defa kılavuzun karga. Kargaya da hakaret olmasın ama…” dedi.

‘15 TEMMUZ’DA BAŞARISIZLIĞA UĞRADILAR’

CHP’nin ısrar ile kontrollü darbe olarak adlandırdığı 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin konuşan Erdoğan, demokrasiye sıkı sıkı sahip çıkarak kirli pazarlıklarla iktidar hayalleri kuranları sandığa gömdüklerini belirterek, “Bu aziz millet bizi yarı yolda bırakmadı, inanıyorum ki bir daha bırakmayacak. Darbecilerin namluları üzerinden ikbal devşirmeye çalışanlar, 15 Temmuz’da hamdolsun başarısızlığa uğradılar” ifadelerini kullandı.

‘KARŞIMIZDA CİDDİ MUHALEFET OLMADIĞI İÇİN..’

Ana muhalefetin savunma sanayinde Türkiye’nin kendi silahını üretmesinden ve yaptığı ihraçlardan rahatsız olduğunu ileri süren Erdoğan, yapılan ihracata ilişkin bilgi vermeyerek, muhalefete yüklendi. Erdoğan, “ Karşımızda ciddi bir muhalefet olmadığı için hep kendimizle yarıştık” dedi.

‘BÜYÜME ORANIMIZ AB ÜLKELERİNİN İKİ KATI’

Dün açıklanan büyüme oranlarına ilişkin de ifadelerde bulunan Erdoğan, büyüme oranının yüzde 5 olarak gerçekleştiğini söyledi. Erdoğan devamında, “Bu oran yüzde 2.4 olan AB ortalamasının 2 katından bile fazladır. İlk verilere göre, yüzde 5’lik büyüme oranı ile G-20 ülkeleri arasında Çin ve Hindistan’ın ardından 3. sırada bulunuyoruz. Aramızda da çok fark yok, onları da yakalayacağız. İlk 5 aylık ihracatımız da yüzde 8.9’luk artış gerçekleştirmiştir. Uluslararası yatırımlar da bir önceki yılın aynı dönemine göre az da olsa bir artış yakaladık” diye konuştu.

‘BUNLARDAN AĞAÇ TAŞIMA KÜLTÜRÜ YOK’

Erdoğan, zahirde elit, hakikatta lümpen olan bu çevrelerin ellerindeki tüm imkanları kendilerini karalamak için seferber ettiklerini söyleyerek, “Yol, hastane, okul, hangi hizmeti yapmaya kalktıysak hemen karşımıza dikildiler. Birdenbire çevre hassasiyetleri kabardı. Zannedersiniz ki çevreci. Biz milyonlarca ağaç dikiyoruz. Bunlar çevre karşıtı. Bu geziciler değil mi 10-12 tane ağacı bir yerden başka bir yere taşırken isyan eden. Bunlarda ağaç taşıma kültürü de yok. Bunlar beceriksiz. Batı’da bakıyorsun devasa ağaçları bir yerden bir yere nakledebiliyorlar. Hatta bu işin ihracatını yapanlar böyle yapıyor” dedi. Erdoğan ayrıca, “Bunlar böyle Gezici” ifadesini kullanarak, “Bunlar İstiklal Caddesi’nde istikbalimiz için yürümüyorlar, bölücü terör örgütünün temsilcileriyle el ele, kol kola yürüyorlar” dedi.

‘BİZİ ÜZMÜŞTÜR’

Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı bağımsızlık açıklamasına sert tepki gösteren Erdoğan, yapılan açıklamanın kendilerini üzdüğünün söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuzey Irak’ın bağımsızlığına yönelik reform yanlış bir adımdır. Bunlar istişare yoluyla yapılmalıdır. Kuzey Irak yerel yönetimi ile birlikte Musul’da Araplar, Türkmenler hep birlikte yaşıyoruz. Biz bir barış içerisinde özellikle bu bölgede barış adımlarının atılmasını ve Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduk. Ama biz bunları savunurken zaman zaman orada ipin ucunun kaçtığını gördük. Bu bizi üzmüştür ve dışişlerimiz zaten konuyla ilgili açıklamalarını da gördük.”

‘KATAR UYGULANMASI KABUL EDİLEMEZ’

Katar’a yönelik Körfez ülkelerinin yaptırımına değinen Erdoğan, “Katar uygulanması kabul edilemez. Katar DEAŞ’a karşı Türkiye ile birlikte en kararlı duruşu gösteren ülkedir. Lütfen birbirimizi aldatmayalım. Ve iftira kampanyalarıyla Katar’ı adeta bir suçlu gibi göstermenin bölgeye hiçbir faydası yoktur” dedi.

‘PYD’YE SAHİP ÇIKANLAR YANLIŞ ADIMLAR ATIYOR’

ABD’yi YPG’yi korumakla suçlayan Erdoğan, şunları söyledi: “Bunlarla beraber olunması hele hele ABD’ye hiç yakışmaz. Biz Rakka operasyonunu beraber yapardık, niçin bizimle yapmıyorsunuz? Terör örgütlerine maddi yardımda bulunmakla suçlayacaksınız bir ülkeyi, öbür taraftan YPG’ye, PYD’ye silah yardımı yapacaksınız. Bunlar bilinmiyor mu? Şu an YPG’ye, PYD’ye verilen silahların benim ülkeme tehdit oluşturmadığını kim garanti edecek?”

‘PARTİMİZDE METAL YORGUNLUK VAR’

Erdoğan, daha önce söylediği “Partimizde metal yorgunluk var” sözünü yineleyerek şöyle dedi: “Partimizde bir metal yorgunluğu var. Daha önce söyledim, tekrar söylüyorum. Sene sonuna kadar il ve ilçe teşkilatlarımız baştan aşağı yenilenecek. Bakanlarımız, 180 günlük eylem planı hazırlıklarını bu ay içerisinde bitirip uygulamaya geçeceklerdir. Bu eylem planının hazırlığının ve uygulanmasının başarısı, 2019’a kadar olan takvimimiz için büyük öneme sahiptir. Meclis’te de uyum yasaları başta olmak üzere yasama faaliyetlerini sıkı bir şekilde takip etmeliyiz. Ben burada yine Başbakanımıza ve grup yönetimindeki arkadaşlara özellikle söylüyorum, iç tüzük görüşmelerini sürdürün”

EN SON EKLENENLER