Erdoğan: YPG’nin muhatap alınması uygun değil, Trump: Ticaretin güçlendirilmesini konuştuk

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında basına kapalı yapılan kısa görüşmenin ardından kısa bir de basın açıklaması yapıldı. Erdoğan, yaptığı açıklamada “YPG’nin muhatap alınması uygun değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’la basını karşısına geçerek kısa bir açıklama yaptı. Erdoğan’ın en önemli gündemi YPG’ye ağır silah verilmesiydi. Erdoğan, bu konuyla ilgili “YPG’nin muhatap alınması uygun değildir” dedi. Trump ise “Erdoğan ile ticaretin güçlendirilmesini konusunda görüştük. Askeri ekipman siparişi verilmişti ve bunun hızlı bir şekilde teslimatını sağlayacağız” dedi.

Donald Trump’ın açıklamaları şöyle:

Suriye’de şiddetin azaltılması ve barışın önünün açılmasına destek veriyoruz. Erdoğan ile ticaretin güçlendirilmesini konusunda görüştük. Askeri ekipman siparişi verilmişti ve bunun hızlı bir şekilde teslimatını sağlayacağız.

Trump ile ortak basın açıklamasında Erdoğan şunları ifade etti:

Sayın Başkan ile az önce ikili bir görüşme gerçekleştirdik. Stratejik ortalık düzeyine erişmiş olan Türkiye-ABD ilişkilerinin durumunu ele aldık.
Türkiye ile ABD arasındaki bağlar demokratik değerler çerçevesinde gelişmiştir. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış için de önemlidir. Bölgemizin bu çalkantılı dönemde özellikle iki ülkenin göstereceği işbirliği büyük önem kazanmıştır.

Esasen ABD ile BM, NATO ve G20 gibi kuruluşlarla yakın işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki süreçte bu platformlar başta olmak üzere diyalog ve dayanışmamızı artırma arayışındayız. Doğrusu ben bu ziyaretin tarihi bir dönüm noktası olacağına inanıyorum.

Gerek ikili görüşmemiz, gerek heyetler arası görüşmesi geleceğe dair fırsat tanıyacağına inanıyorum. Ekonomi, yatırım, enerji ve savunma sanayi alanlarında işbirliğimizi artırma konusunda hemfikiriz. Bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir.

YPG TEPKİSİ

Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap alınması uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inançlarını değiştirmeye yönelik çalışanlara da izin vermemeliyiz.

EN SON EKLENENLER