Erdoğan’ın cephe arayışı

Erdoğan, Güney Kürdistan’da gerçekleşen referandumun ardından Kürt karşıtlığında anlaştığı ülkelerden İran’a gitti. Suriye ile son 5 yıldır resmi tüm ilişkilerini kesen Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Kürtlerin kazanımlarına ilişkin İran ve Suriye ile de görüşeceklerini belirtmişti

Sadabad Sarayı’nda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan İran’a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin gibi kalabalık bir ekip ile gitmesi dikkat çekti.

Güney’e tehditler

Ortak basın toplantısında konuşan Ruhani, iki ülkenin ekonomik işbirliği için önemli kararlar aldıklarını belirterek, “İki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaretin ülkelerin milli para birimleriyle yapılması alınan en önemli kararlardandı” dedi. Ruhani, Güney Kürdistan’da gerçekleşen referandumun “bir dış komplo” olarak reddettiklerini söyledi.

Ruhani’den sonra söz alan Erdoğan ise iki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalara dair bilgi verdi. Erdoğan “Yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik” açıklamasında bulundu.

Güney Kürdistan’da tehditlerini devam eden Erdoğan, “Tabi Türkiye-İran arasındaki son dönemlerde üst düzey ziyaretlerin artışı ilişkilerimizi çok daha olumlu düzeye taşıyacaktır. Kuzey Irak neyin referandumunu yapıyor? Kendisini İsrail’den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. MOSSAD’la masaya oturarak verilen karar meşru olamaz, gayrimeşrudur. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak’taki muhatabımız merkezi yönetimdir ve bu referandumu da kesinlikle gayrimeşru olarak telakki ediyoruz” dedi.

TAHRAN

EN SON EKLENENLER