‘Erdoğan’ın geldiği yer Ağar ve Çiller’in yanıdır’

Partisinin grup toplantısında ilk konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP’nin zorunlu kongreden güçlenerek çıktığını belirtti. Kemalbay, “Bir zamanlar OHAL’i kaldırmakla övünen Erdoğan şimdi OHAL’le övünüyor. Hep diyorlardı ya nereden nereye. Dönüp dolaşıp başa geldiniz. Çiller ve Ağar neredeyse, siz de oraya geldiniz” dedi.

Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliğinin düşürülmesi üzerine 20 Mayıs’ta yapılan HDP 3’üncü Olağanüstü Kongresi’nde eş genel başkanlığa seçilen Serpil Kemalbay, ilk grup toplantısını gerçekleştirdi.

Grup toplantısının açılışını yapan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, eş genel başkanların kongreye gönderdiği mesajları hatırlatarak, “Toplum bizden barışın gelişmesi için misyon yüklenmemizi bekliyor” dedi.

‘IŞİD İLE SAVAŞANLARI SELAMLIYORUM’

Daha sonra kürsüye çıkan ve Çerkes katliamına dikkat çeken Serpil Kemalbay, Çerkes halkının taleplerinin aynı zamanda kendi talepleri olduğunu belirterek, İngiltere’de yaşanan saldırıyı kınayarak, İngiltere halkına başsağlığı diledi. Dünyanın birçok yerinde benzer kanlı saldırılar geliştiğini ve bu saldırılarının tamamını kınadığını belirten Kemalbay, “Bu saldırılar IŞİD barbarlığına karşı mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğini bize göstermiştir. IŞİD barbarlığına karşı savaşan tüm güçleri saygıyla selamlıyoruz” dedi.

‘BİZE YÖNELİK SALDIRILARI BOŞA ÇIKARDIK’

16 Nisan referandumuna işaret eden ve HDP’nin bu referandumda öneminin ortaya çıktığının altını çizen Kemalbay, 7 Haziran’dan bu yana 10 bin partililerinin gözaltına alındığını, 5 bin üye ve yöneticilerinin tutuklandığını belirtti. Tutuklu eş genel başkanlarına ve milletvekillerine selam gönderen Kemalbay, onların dirençlerinin kendilerine güç verdiğini söyledi. “Onlar içeride biz dışarıda bu mücadeleyi yükseltiyoruz. Demokrasiyi mücadelesini yükseltiyoruz. Tarih demokrasi, barış ve özgürlüğün ancak ve ancak mücadele ile kazanılabileceğin bize göstermiştir” diyen Kemalbay, yaptıkları zorunlu kongreye dikkat çekti ve “Bizler partimize ve eş başkanımıza yönelik bu saldırıyı boşa çıkardık, kongreyi fırsata çıkardık. Barış ve demokrasi çağrımızı kongrede bir kez yaptık ve bütün toplumsal kesimleri kol kola girmeye çağırdık” dedi. Kemalbay, “Figen Yüksekdağ partimizin eş genel başkanıdır, ‘Jin jiyan azadî’ diyen hepimiz birer Figen’iz” diye konuştu.

‘HDP’Yİ YOK ETMEYİ BAŞARAMADILAR’

Dokunulmazlıklarla HDP’nin yok edilmek ve ortadan kaldırılmak istendiğinin altını çizen Kemalbay, bunun başarılmadığını belirterek, HDP’ye yönelik saldırıların da, HDP’nin direnen tek parti olmasından kaynaklandığını dile getirdi. Vekillerin nasıl yargılandığına ilişkin ibretlik kararlar olduğunu belirterek, Bursa’da HDP yöneticilerine yönelik hazırlanan dosyadaki “üfürükçü polis” notuna işaret eden Kemalbay, dosyada unutulan notu salondakilere gösterdi. Kemalbay, “Bugüne kadar hakkımızda hazırlanan fezlekelerin böyle hazırlandığını biliyorduk bu kez kendileri dosyaya yerleştirmişler” dedi. Kemalbay, benzer bir fezlekenin tutuklu milletvekili İdris Baluken hakkında da hazırlandığını, Baluken’in “Twitter üzerinden korucuları tehdit ettiği” iddialarına karşılık iddia edilen tarihte söz konusu hesaptan herhangi bir paylaşımda bulunulmadığına işaret etti.

Cezaevinde anneleriyle birlikte bulunan çocukların durumuna dikkat çeken Kemalbay, yaşananları “Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin kongresinde ‘OHAL kalkmayacak’ sözünü söylediği ülkesinden bir manzara” olduğunu söyledi.

Halkın gerçek barış ve demokrasiye ekmek ve su kadar ihtiyaç olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini söyleyen Kemalbay, Demirtaş’ın kongrede sunduğu mesajı tekrarladı, “İbadetlerimiz, horonlarımız, türkülerimiz, duyarlılıklarımız ortaktır” dedi ve herkesi cesarete çağıran sözlerine işaret etti.

Demirtaş’ın sözlerinin herkese yapılmış bir çağrı olduğunu ve herkesin elini taşın altına koyması için görev düştüğünün altını çizen Kemalbay, “Bizler biliyoruz çözüm tüm sorunların demokratik yollarla çözülmesinin aranmasıdır. Bizler biliyoruz ki devlet temel eksenini Kürt düşmanlığı üzerine kurduğu sürece hepimiz kaybediyoruz” dedi. 1921 Anayasanın çoğulcu yapısına işaret eden ve “Bu terk edildiği zaman hepimiz kaybetmeye başladık” diyen Kemalbay, içeride ve dışarıda savaşı dayatanların halklara ölüm getirdiğini söyledi. “Neden bizler Suriye için barışçıl bir politikayı desteklemeyelim” sorusunu yönelten Kemalbay, barış politikaları desteklenmediği müddetçe Türkiye’nin refaha kavuşamayacağına dikkat çekti.

‘7 BİNDEN FAZLA İŞYERİ KAPATILDI’

Yılın ilk 4 ayında 7 binden fazla esnafın kapısına kilit vurduğunun altını çizen ve bu konuda kimi istatistikler paylaşan Kemalbay, işsizliğin ve ekonomik bunalım nedenin iktidarın sürdürdüğü güvenlikçi politika olduğunu dile getirdi.

‘GELDİĞİNİZ YER ÇİLER VE AĞAR’IN YANIDIR’

AKP kongresine de işaret eden Kemalbay, Erdoğan’ın konuşmasında hep savaş, ölüm, çatışma, kutuplaşma mesajları verdiğini söyleyerek, “Erdoğan bir zamanlara kadar 2002 yılında OHAL’i kaldırmakla övünüyordu. Şimdi kongrede OHAL’i kaldırmayacaklarını söylemekle övünüyorlar. Hep diyorlardı ya nereden nereye. Sayın Erdoğan dönüp dolaşıp başa geldiniz. Tansu Çiller, Mehmet Ağar neredeyse siz de oraya geldiniz” dedi.

‘SİZ GİDECEKSİNİZ VE HALK PARKLARA İSİMLERİ YENİDEN VERECEK’

AKP’nin kongre afişlerine “demokrasi ve değişim” yazıldığını belirterek, kongreden çıka çıka “ezeli bir OHAL çıktığını” belirten Kemalbay, “Neyiniz eksik diyorlar. İnsanların evlerini yıkıyorsunuz. İnsanlar evlerinden çıkamıyor. Binlerce kamu emekçisi sorgusuz sualsiz sokağa atıldı. Gazeteler kapanıyor, siyasetçiler, akademisyenler tutuklanıyor. Hukuk adalet yok. OHAL’de durum böyle. Turizm sektörünün bittiğini, mahalledeki bakkala kadar durgunluk olduğu evde emek veren kadınlar bile etkileniyor. Kimsede umut ve yarına dair beklenti bırakmadınız halkta. Atadığınız kayyımlar ile halkın belediyelerini ellerinden aldınız. Orhan Doğan parkını yıktınız, Tahir Elçi parkının ismini değiştirdiniz. Kadın evlerini kapattınız. Tahir Elçi parkının ismini değiştirdiniz ama siz o sokaklarda dolaşamadığınız sürece kimse sizin taktığı isimleri seslendirmeyecek. Siz onları terk etmek zorunda kaldığınız ilk gün insanlar o isimleri yeniden yerlerine takacak. Bu halk AKP diktatörlüğünden ve tek adam rejiminden kurtulacak bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

‘EKONOMİ DEĞİL ENFLASYON UÇTU’

16 Nisan’dan sonra ekonomin uçacağı yönündeki propagandalara rağmen enflasyonun uçuşa geçtiğini belirten Kemalbay, işsizliğin büyüdüğünü, AKP’nin bu durumu yönetemediği için OHAL’e muhtaç olduğunu söyledi. Ekonomik verilere ve emek alanında yaşananlara konuşmasında geniş bir yer ayıran Kemalbay, AKP’nin kıdem tazminatını işçinin ve çalışanın elinden almaya çalıştığını, kıdem tazminatını bir yük, reel sektöre engel olarak gördüğünü söyledi. Kemalbay, “O zaman sormak lazım burada insan nerede. Reel sektör deyince aklınıza yeşil dolar mı geliyor” sorularını yöneltti. AKP’nin sermayenin yanında yer aldığını ve “kıdem tazminatının bir yük değil temel bir hak olduğunun” altını çizen Kemalbay, devletin demokratik eylemlere TOMA göndermek yerine, kıdem tazminatını yük olarak görenlerden hesap sorması gerektiğini söyledi.

AÇLIK GREVLERİ: SORUMLULUKLARI HEPİMİZİN SIRTINDADIR

Konuşmasında 76 gündür açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın eylemine dikkat çeken Kemalbay, eylemin “ekmek ve onur koruma” eylemi olduğunu belirterek, yapılan gözaltı ve saldırıyı da kınadı. Kemalbay, “Bu kişilerin evlerin kapıları kırılarak, yerlerde sürüklenerek gözaltına alındılar. Bu asla kabul edilemez” dedi. Kemal Gün’ün de oğlunun kemiklerini almak için eylem yaptığını belirten Kemalbay, “Bu tablo utanç tablosudur ve sorumluluğu hepimizin sırtındadır” dedi.

‘ŞİRVAN OLANLAR PERVASIZLIKTIR’

Şirvan’daki maden kazasından dolayı hiç kimsenin tutuklanmadığını hatırlatan Kemalbay, tutuklu 7 kişinin de geçen duruşmada serbest bırakıldığını belirterek, “Bu korkunç bir şey. En ufak bir sorumluluk duymuyorsunuz, devlette en ufak bir hesap sormuyor. İş cinayetlerinde pervasızlık bir politika olmuştur” dedi. Maden şirketlerinin aynı zamanda çevreyi kirlettiğini ve tarıma zarar verdiğini ancak buna rağmen hiç kimsenin buna dur demeye çalışmadığını ifade ederek, bunun AKP’ye verdiği desteğin göstergesi olduğunu söyledi. Kemalbay bunun karşısında örgütlülüğün güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Soma katliamının da benzer bir şekilde gerçekleştiğinin altını çizerek ailelere işaret eden Kemalbay, “Onlar acılarıyla yaşıyorlar, sorumlular ellerini kollarını sallayarak geziyorlar.

‘MUTLAKA KAZANACAĞIZ’

İktidarın sanıldığı kadar güçlü olmadığını ve tek yapılması gerekenin “ortak mücadeleyi” yükseltmek olduğuna işaret eden Kemalbay, “Onlar yarattıkları girdaplarda boğulacaklar. Bizler demokrasi ve barış isteyenler olarak bir araya gelmeliyiz ve bir birimizin derdimizi anlayabilmeliyiz. Önümüzde böyle bir görev bizi bekliyor” diye konuştu. “Türkiye halkının bilgisi görgüsü ve sağduyusu bu deli gömleği yırtıp atmaya yeterlidir” diyen ve mutlaka kazanacaklarına inandığını belirten Kemalbay, birliktelik çağrısını bir kez daha yeniledi.

Kemalbay konuşmasını, “Şimdi bir kez daha toplumun tüm kesimleri, demokrasi ve barış için yan yana gelmeye çağırıyoruz, ortak demokratik değerler ve ilkeler etrafında demokratik siyaset zeminine sahip çıkmamız gerekiyor, tüm vicdan sahibi insanları enerjilerini bizimle birleştirmeye çağırıyoruz, mutlaka kazanacağız” şeklindeki çağrısıyla tamamlandı.

EN SON EKLENENLER