ESHİD Kürtçe seçim bilgilendirme videosu yayınladı

Seçimlere ilişkin kamu spotlarının sadece Türkçe yayınlanmasının bir ayrımcılık olduğunu belirten ESHİD, Kürtçe seçim bilgilendirme videosu yayınladı

Bağımsız Seçim İzleme Platformu (BSİP) üyesi Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD), 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Kürtçe bilgilendirme videosu yayınladı. Sanal medya hesaplarından videoyu paylaşan ESHİD, yaptığı açıklamasında Türkiye’nin taraf olduğu ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) için de bağlayıcı olan insan hakları sözleşmeleri kapsamında seçme hakkında eşit erişimin ve bilginin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Türkçe bilmeyen seçmenler için dolaylı ayrımcılıktır

Açıklamada, ayrıca 2015 yılında YSK’nin 2 seçmen başvurusu üzerine kendilerine sandık başında anadilde tercüman desteği verilmesi kararına dikkat çekilerek şunlar kaydedildi: “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) ve Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) aldıkları kararlar ile farklı dillerde seçmen eğitimi yapılması için YSK’ya tavsiyede bulunmuştur. BSİP üyesi ESHİD olarak her seçim öncesi Türkçe bilmeyen seçmenlerle ilgili YSK’ya başvuruda bulunmaktayız. YSK bu başvuruları reddetmekte ve kamu spotlarını sadece Türkçe bilen seçmenler için hazırlamaktadır. Bu Türkçe bilmeyen seçmenler için dolaylı ayrımcılıktır.”

Tüm dillerde seçmen eğitimi olmalı

Geçersiz oylara dikkat çekilen açıklamanın devamında, şunlar “28 Mayıs oylaması için seçmenlerin uğradığı bu ayrımcılığın azaltılması amacıyla oy verme işlemi ve geçerli oy kullanma konusunda bir bilgilendirme videosu hazırladık. Geçersiz oylarda ana etken seçmenlerin oy verme işlemi konusunda yeterince bilgilendirilmemesidir. Umarız bu video YSK’nın farkındalığını artırır. Ayrımcılığın tümden ortadan kaldırılması için ülkede konuşulan tüm dillerde seçmen eğitimi yapılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ

#ESHİD #Kürtçe #seçim #bilgilendirme #videosu #yayınladı

EN SON EKLENENLER