EŞİK’ten seçim listelerine dair açıklama

Partilerin YSK’ya teslim ettiği aday listelerine dair yazılı açıklama yaşan EŞİK, milletvekili listelerinin eşit temsilden çok uzak olduğunu belirterek, ‘Eşit temsil vazgeçilmezimiz. Yasal güvenceli eşit temsil sağlayıncaya kadar mücadele edeceğiz’ dedi

14 Mayıs’ta yapılacak Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), seçime girecek siyasi partilerin aday listelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, seçime girecek siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunduğu milletvekili listelerinin yine eşit temsilden çok uzak olduğu vurgulanarak, “Kadınlar siyasete girmek istemiyor’ iddiasını çürüten çok sayıda kadın aday adayı olmasına rağmen, listelerde çok az sayıda kadına yer verildi” denildi.

Kadınlar seçilmeyecek yerlere verildi

Listelerde yer verilen kadınların büyük çoğunluğunun seçilemeyecek yerlere konulduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Kadın oranı yapay şekilde yüksek gösterildi. Hâlâ, cinsiyet eşitliğini sağlamak için fermuar yöntemini uygulayan tek bir siyasi parti yok. Listelerde fermuar sistemi, kadın sayısını artırmak için değil partiler arası milletvekili sayısını eşitlemek için kullanıldı” denildi.

Eşit temsiliyet vazgeçilmezimiz

Eşit temsiliyet ilkesinin anayasal zorunluluk haline getirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Eşit temsil olmayan listeler seçim kurulları tarafından reddedilmelidir. Eşitlik ilkesini ihlal eden atamalar iptal edilmelidir. Eşit temsil vazgeçilmezimiz. Yasal güvenceli eşit temsil sağlayıncaya kadar mücadele edeceğiz” denildi.

HABER MERKEZİ

#EŞİKten #seçim #listelerine #dair #açıklama

EN SON EKLENENLER