Etkin bir ‘hayır’ kampanyası yürüteceğiz

Meclisi ve halkları devre dışı bırakan başkanlık anayasası oylamalarına dikkat çeken HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, hukuku askıya alıp kaosu derinleştirmeye çalışan iktidar blokuna karşı referandumda aktif ‘hayır’ kampanyası yürüteceklerini söyledi

Meclis’te AKP ve MHP ortaklığıyla halktan kaçırılan ve ara verilmeden yapılan oylamayla geçirilen “tek adam” anayasası ve referandum hazırlıklarını değerlendiren HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, hukukun askıya alındığını vurguladı. Bilgen, “tek adam” rejimine ve parti devletine karşı olduklarını altını çizerek “Kürt halkının taleplerinin dışındaki her şey boş bir gayret. Referandum karşısında çok açık, etkin ve güçlü bir muhalefetle ‘hayır’ kampanyası yürütmeyi düşünüyoruz” dedi.

Referandumun olması halinde Türkiye’yi bekleyen krizlere işaret eden Bilgen, “Eğer referandumla da istediklerini yaparlarsa, seçime gitmeleri ve kaosu büyütme ihtimalleri çok fazladır. Çünkü kendilerinin de ifade ettiği gibi eğer dururlarsa ‘Sevr’e döneriz o yüzden saldırmak zorundayız’ anlayışıdır. Toplumun diğer kesimi olarak bizler, referandum karşısında çok açık, etkin ve güçlü bir muhalefetle ‘hayır’ kampanyası yürütmeyi düşünüyoruz. Çünkü ülkeyi yönetenlerin kişisel ikbal hırslarından birilerinin koruması gerekiyor” dedi.

Sembolik adım aldatmacası

Başkanlık sürecinde yürütülen propagandalara da dikkat çeken Bilgen, “Türk milliyetçilerinin ve ulusalcıların sanki bizim AKP ile görüşmemiz varmış gibi oluşturdukları algı kimi AKP’liler tarafından fırsata çevrilmek isteniyor. Bunun devamı olarak, önümüzdeki günlerde yine milletvekillerimizi ve belediye başkanlarımızı serbest bırakmak gibi sembolik kimi adımlar da atılabilir. Ama bunların hepsi sandığa gidip ‘hayır’ vermemek yönündeki eğilimi güçlendirmek arayışıdır. Bütün bunlara karşı AKP’nin verebileceği hiçbir vaadin bizim açımızdan inandırıcı tarafı bulunmamaktadır” dedi. Türkiye’nin fiilen bir darbe rejimi tarafından yönetildiğini belirten Bilgen, “Darbe darbeyi getirir” uyarısında bulundu.

CHP’yi yanıltan iki partili sistem

CHP’nin başkanlık sistemine karşı Meclis’te yürüttüğü muhalefet etme tutumunu değerlendiren Bilgen, CHP’nin birçok konuda iktidar partisi ile ortak hareket ettiğini kaydetti. Bilgen, şunları söyledi: “CHP içerisinde birileri aslında başkanlık sisteminin kaçınılmaz olduğunu düşünürken, diğer taraftan da AKP’li ile bazı devlet birimleri tarafından Başkanlık olursa iki partili bir sistemin geleceğini ve bu başkanlık sistemi gelirse CHP’nin faydalanacağına dair ikna süreci işletiyor. Yani CHP’ye, ‘tamam siz karşı çıkın önleyebilirseniz önleyin önleyemezseniz de zaten iki partili sistem olacak ve böyle olursa Kürtler de mecbur size oy verir’ gibi propaganda yapılıyor. Dolayısıyla CHP de elinde sonunda Kürtler bana mahkum olacak tavrıyla yaklaşarak, Suriye politikasında milletvekillerinin tutuklanmasında AKP ile ortak hareket edebiliyor.”

Kürtler arası ayrım yaratılıyor

İktidarın, bu süreçte başka kişilerle bazı ittifak arayışları olduğunu belirten Bilgen, “AKP’nin HDP’ye ya da DBP’ye karşıt olan bazı çevrelerle toplantı yapıp ‘sizin sorununuzu çözeceğiz’ dediğini biliyoruz. Bizimle Kürt sorunu noktasında aynı düşünmese de talepleri olan insanlar o toplantılarda taleplerini dile getirdiklerinde bu sefer toplantıyı düzenleyenler kızıyor. Böyle bir çözümü onlarla masaya oturanlar kabul etse bile halk kabul etmeyecektir. Kürt halkının taleplerinin dışındaki her şey boş bir gayret, Kürtler arasında ayrım yaratmaktır” dedi.

WAN

EN SON EKLENENLER