Gergerlioğlu: 2 Temmuz ‘Sivas Katliamı’nda Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ ilan edilsin

PİRHA – Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “2 Temmuz 1993 Sivas Katliamında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi” hazırladı. Gergerlioğlu, gerekçesinde “Yüzleşme kültürünün oluşabilmesi için, 2 Temmuz 1993 sonrası hayatını kaybedenler ve geride kalanlar için ‘Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesinin yerinde olacağını düşünmekteyim” ifadelerine yer verdi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, “2 Temmuz 1993 Sivas Katliamında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi” verdi. Gergerlioğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği kanun teklifinin gerekçesinde ise Türkiye’de Alevilerin sıklıkla linç girişimine maruz kaldığına vurgu yaptı.

“SUÇLU KİŞİLER KAHRAMANLAŞTIRILMAYA DEVAM EDİLİYOR”

Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hazırladığı kanun teklifinde katliamlarla yüzleşilmesi gerektiğine vurgu yaparak 2 Temmuz’un ‘Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesinin yerinde olacağını belirtti. HDP’li Gergerlioğlu konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Şenlikleri öncesinde, haftalarca nefret ve düşmanlık içeren bildiriler dağıtılıp Sivas’a gelecekler hedef göstermişti. Öfkenin odağında Aziz Nesin vardı. Nesin günlerce kentte dağıtılan bildiriler ve yerel haberlerle hedef gösterildi. 2 Temmuz’da otele yönelen saldırganlar, güvenlik güçlerinin gözleri önünde katliamı gerçekleştirdi. 1993 yılında Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlikleri kapsamında Sivas’a giden 33 aydın, yazar, sanatçı ve 2 otel çalışanı katledildi.

Türkiye tarihinde linç girişimine sıklıkla maruz kalan kitlelerin başında, Alevi toplumu geliyor. 1978 yılında yaşanan Maraş Katliamı, 1980 yılında yaşanan Çorum Katliamı ve 1993’teki Sivas Katliamı’nda olaylar doğrudan lince dönüşmüştür. Bu linç vakaları sonunda maalesef halen Türkiye’de kolektif bir yüzleşme girişimi veya utanç olmamıştır. Hatta bu suçlu kişiler kahramanlaştırılmaya devam ediliyor. Bu da insanlara yanlış bir mesaj veriyor. Haklılık psikolojisiyle işlenen suçtan ‘kolektif gurur’ devşirme eğilimi ortaya çıkıyor. Dün Sivas’taki Madımak Otel’de ‘Yakın’ diyen kalabalık gerektiği şekilde cezalandırılmadığı ve toplumda yüzleşme olmadığı için Ankara Çubuk’ta Ana muhalefet Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu linç etmek isteyen kalabalık aynı ifadeyle ‘Yakın o evi’ diye bağırabilmiştir. Bu linçi gerçekleştiren insanlara verilen haklılık duygusu ve haz sonraki nesillere bu suçun tekrar tekrar işlenmesi için görev ve cesaret vermektedir.

Bir daha asla düsturu çerçevesinde herhangi bir etnik, dini ya da herhangi bir farklılığı sebebiyle bir guruba linç, katliam, soykırım gerçekleştirilmemesi önlemek için, ülkemizde bir yüzleşme kültürünün oluşabilmesi için, 2 Temmuz 1993 sonrası hayatını kaybedenler ve geride kalanlar için ‘Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesinin yerinde olacağını düşünmekteyim.

Yukarıda belirttiğim sebepler çerçevesinde ‘2 Temmuz 1993 Sivas Katliamında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ olması için bu kanun teklifi hazırlanmıştır.”

PİRHA/ANKARA

EN SON EKLENENLER