‘Güvenlik yoksa neden seçim yapıyoruz?’

Bir ay gibi kısa bir süre kalan referandum için “Hayır” ve “Evet” cephesi kampanyalarına hız verirken, Kürdistan’da referandum oylamasına dair endişeleri beraberinde getiren gelişmeler yaşanıyor. Birçok kentte binlerce seçmenin oy kullanacağı sandıkların birleştirilmesi yönünde emniyet ve jandarmadan gelen taleplerin seçim kurullarınca kabul edilmesi ve sandıkların taşınmaya başlaması endişeleri arttırdı.

5 kentte yerler değiştirildi

Şirnex’in Hezex (İdil), Mêrdîn’in (Mardin) Dêrik, Mûş’un Kop (Bulanık), Bedlîs’in (Bitlis) Tatvan ve Ahlat, Amed’in Bismil, Hani ve Kocaköy ilçelerinde şu ana kadar yüzlerce sandığın farklı sandık bölgelerine taşınması kararı alındı. Köy korucularının ağırlıkta olduğu köylere taşınan sandıkların önceki seçimlerde ağırlıkta HDP lehine sonuçların çıktığı sandıklar olması alınan bu kararları da tartışmaya açtı.

Daha önce reddedilmişti

Karara ilişkin konuşan Yüksek Seçim Kurulu’nun HDP’li üyesi Mehmet Tiryaki, birleştirme kararlarına dair YSK’nin daha önceden almış olduğu emsal kararlar olduğunu hatırlatarak, özellikle 1 Kasım ve 7 Haziran genel seçimlerinde bu yönlü tüm talepleri reddettiğini anımsattı. Tiryaki, “Yurt dışında çalışma yürüten bir ülkenin kendi ülkesinde bazı yerlerde ‘Sandık kurulamaz’ demesi kabul edilemezdir” dedi.

‘Güvenlik yoksa seçim niye!’

Kurulun CHP’li üyesi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ise, “Güvenlik sağlayamıyorsak neden seçim yapacağız. Seçmene hem ‘seçim yapacağız’ diyeceğiz hem de ‘senin ve sandığın güvenliğini sağlayamadığımız için sandığı taşıyacağız’ diyeceğiz. Bu tamamen seçme hakkının engellenmesidir” diye konuştu.

ANKARA

EN SON EKLENENLER