‘Halklar Kobanê’de olduğu gibi kazanacak’

HDP, DBP ve MSD 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Kobanê direnişini selamlayan HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, ‘Cesaret ve inançla, özgürlüğü ve demokrasiyi sonuna kadar sahiplenerek mücadele yürüten halkların Kobanê’de olduğu gibi dünyanın her yerinde kazanacağına inanıyoruz’ dedi

Halkların Demokratik Partisi eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Kobanê direnişini selamlayan eşbaşkanlar, “‘Düştü düşüyor’ denilen Kobanê kentinin ve halkının bugün faşizmin karşısında yürütülen her türlü direnişin görkemli bir sembolü haline gelmesi, tüm dünya halklarına umut ve mücadele ruhu aşılamaktadır” dedi. “Yenilmez denilenin yenilebileceğini, vahşetin ve faşizmin tüm yüreklerde yarattığı korku duvarlarının güçlü bir direniş ve mücadele ile yıkılabileceğinin en somut örneğidir Kobanê direnişi” diyen eşbaşkanlar, Kobanê’nin kurtarılmasında uluslararası dayanışmanın sergilenmesinin, özgürlük ve demokratik değerler için yürütülen mücadelelerin evrenselliğini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. “Gerek ülkemizde gerekse Ortadoğu coğrafyasında IŞİD, El-Nusra, Ahrar’uş Şam gibi, halkları soluk alamaz hale getirmeye çalışan tüm faşist, otoriter yönetimlerin de, güçlü mücadeleler sonucunda tarih sahnesinden silineceği açıktır” diyen eşbaşkanlar, “Cesaret ve inançla, özgürlüğü ve demokrasiyi sonuna kadar sahiplenerek mücadele yürüten halkların Kobanê’de olduğu gibi dünyanın her yerinde kazanacağına inanıyoruz” dedi.

‘Kobanê zaferi çözüm çizgisidir’

Demokratik Bölgeler Partisi de (DBP), yaptığı açıklamada, dünyanın birçok merkezinde Kobanê direnişinin sahiplendiği belirtilerek, “2 yıl önce Kobanê’de IŞİD’e karşı verilen büyük insanlık mücadelesinin zaferle sonuçlanması dünya halklarına büyük bir moral kaynağı olmuştur. 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle insanlığa bu zaferi hediye edenleri selamlıyor, verilen büyük insanlık mücadelesinde yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz” denildi. Kobanê’de çeşitli halkların dayanışmasıyla IŞİD’e karşı zafer kazanıldığının dile getirldiği açıklamada, “Rojava Devrimi ve Kobanê zaferi sadece Kürtlerin bir başarısı değil, demokratik insan hakları, özgürlük ve adalet talep eden bütün insanların çözüm çizgisidir. Ortadoğu’da yaşanan krizden çıkışın yolu da Rojava Devrimi’nin kalıcılaşmasıdır” denildi.

‘Türkiye kriz merkezi haline geldi’

“Ortadoğu’da dengeler yeniden kurulurken AKPnin yürüttüğü Kürt karşıtı politika Türkiye’yi denklemin dışına itmiştir. AKP nin politikası başından beri Rojava’daki kazanımlara karşı sistemli bir karşı duruş olmuştur” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, bu durumun IŞİD’in varlığını sürdürmesinde etkili olduğu vurgulandı. “Türkiye’nin içeride ve dışarıda savaş politikası, Türkiye’yi krizin merkezi haline getirmiştir” denildi.

‘Saldırıları durdurun’

Öte yandan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) de yaptığı yazılı açıklamada, 1 Kasım’da barbarlığa ve faşizme karşı enternasyonalist dayanışma ruhunun ortaya çıktığını belirterek, “Demokratik Suriye Meclisi olarak, Kobanê’de tarihi kendi kanları ile yazan ve eşsiz bir direniş sergileyen şehitler önünde saygıyla eğiliyoruz. Şehitlerimize olan inancımız ile özgür bir toplum yaratmaya devam edeceğiz” denildi. TSK’nin Şehba ve Efrin başta olmak üzere Rojava’ya dönük saldırılarını durdurmasını isteyen MSD, “Halep’te ve Suriye’de yaşanan katliamların durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.

EN SON EKLENENLER