Hatimoğulları: Kimyasal silah araştırılmadan normelleşme olmayacak

Bütçe görüşmelerinde söz alan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları ‘kimyasal silah kullanımı araştırılmadan normalleşme olmayacağını’ söyledi

Meclis Genel Kurulu’nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin 4’üncü turunda, Savunma Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, iktidarın savaş politikaları, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar ve Federe Kurdistan Bölgesi’nde devam eden savaş üzerinde durdu.

Hatimoğulları “kimyasal silah kullanımı araştırılmadan normalleşme olmayacağını” ifade etti.

Savaş siyaseti

AKP’nin siyaseti savaş üzerine kurduğunu ifade eden Hatimoğulları, “AKP iktidarı ve ortakları bölgede barış ve diyalog siyaseti değil, savaş ve çatışma üzerinden siyaset kurduğu için silaha, tanka, topa o kadar para harcamak zorunda kalıyoruz. Halkın boğazından kısıp savunmaya ayırdığınız bütçe arttıkça, ülke daha güvensiz bir hale geliyor. Suriye’yi denetleyeceğiz dediniz, Suriye’deki savaşı resmen Türkiye’ye taşıdınız. Libya’da ne işiniz var dememize rağmen oraya gittiniz, bütün işleri allak bullak ettiniz. Şimdi de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhuriyetin yüzüncü yılına girerken, Türk dış politikasının stratejisini açıkladı. Nedir bu strateji: normalleşme! Ey AKP, siz iktidara geldiğinizde, biz komşularımızla sıfır sorun politikası güdeceğiz demediniz mi? Ne oldu da 20 sene sonra normalleşme stratejisiyle yola çıkıyorsunuz?” diye sordu.

Suriye politikası

Türkiye’nin Suriye politikasına değinen Hatimoğulları, “Sisi’nin elini sıkıp Libya’da ihvancı güçlere askeri eğitim vererek, Trablus hükümetiyle anlaşmalar yaparak, Mısır ve Libya ile normalleşemezsiniz. Katil Esed, birden Esadlaşı veriyor, onlarla görüşmeye gideceksiniz, Kuzey ve Doğu Suriye’ye operasyonlar yaparak, oradaki cihadist selefi örgütleri destekleyerek, hali hazırda kara harekatı planlayarak, bir normalleşme sağlayamazsınız” dedi.

HTŞ itirafı

Hatimoğulları, Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sarf ettiği “Bu gruplarla -ister Suriye Millî Ordusu olsun ister HTŞ olsun, ister diğerleri olsun falan filan- asker, polis, jandarma -Afrin’de, İdlib’de, Azez’de, Resulayn’da, Tel Abyad’da- olan yerlerde çok ciddi birtakım kontrol mekanizmaları kurmaya çalışarak, oradaki faaliyetleri yönetmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla, oradaki sıra dışı, herhangi bir şekilde nizamı bozucu hareketleri engellemek için de elimizden gelen gayreti gösterdik, gösteriyoruz” sözleri hatırlattı.

Kimyasal silah araştırılmalı

Hatimoğulları, şöyle devam etti: “HTŞ’yi de sahiplendiniz. IŞİD’i de El Nusra’yı da ve uzantıları örgütleri sahiplenmiş oldunuz. Normalleşmeden devam edelim. Federe Kurdistan Bölgesi’ne operasyonlar düzenleyerek, orada kimyasal silah kullanıldığına dair görüntüler hiçbir şekilde araştırılmadan, bu Meclis’te defalarca talep etmemize rağmen araştırma yapmadan, ayrıca uluslararası birçok hak örgütünün talepleri ortadayken, bu araştırmaya girmeden, ne Irak da ne Kürt halkıyla bir normalleşme sağlayabilirsiniz. Bir daha hatırlatmak istiyorum, ‘envarterimizde yoktur’ dediğiniz gazları bizzat bu kürsüde sizler göz yaşartıcı gazlar kullanıldığını ifade ettiniz. Bu çelişkiyi hala açıklayamadınız. Kamuoyu açıklama bekliyor. Bu konuyla ilgili duyarlılık gösteren, TTB Başkanı Adli Tıp Uzmanı, ki bir uzman olarak görüş bildirdi kimyasal silah kullanımına dair görüntüler için, şimdi cezaevinde tutulan sevgili Şebnem Korur Fincancı’ya selam ve sevgilerimizi iletiyorum.”

Savaşa gerekçe

İktidarın savaş politikalarının “Pençe Kılıç” operasyonu ile gündemde olduğunu söyleyen Hatimoğulları, “19 Kasım gecesi Güney Kurdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik Birleşmiş Milletlerin Meşru Savunma Hakkı’nın 51’inci maddesi gerekçe gösterilerek, oraya bir hava harekatı düzenlendi. Bu gerekçe neye dayandırıldı, Taksim patlamasına dayandırıldı. Taksim patlamasında ortaya çıkan bütün ifadeler, görüntüler, İçişleri Bakanının ayağına, gözüne, yüzüne bulaştırdığı açıklamalar, her şeyin IŞİD, El Kaide ve uzantısı olan örgütler tarafından gerçekleştirildiğine dair net belgeler var. Bu gerekçe gösterildi” diye konuştu.

 

#Hatimoğulları #Kimyasal #silah #araştırılmadan #normelleşme #olmayacak

EN SON EKLENENLER