HDP, AK Genel Sekreteri ve CPT ile görüştü

HDP heyeti, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) yetkilileri ve Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ile görüştü.

Jagland ile görüşmede, AKPM Sol Birlik Grubu Başkan Yardımcısı ve HDP Dışilişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Feleknas Uca, AKPM Yedek Üyesi Pero Dündar ve HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağız yer alırken, CPT ile görüşmeye de Özsoy ve Uca katıldı.

İMRALI TECRİDİ GÜNDEME GELDİ

HDP heyeti, CPT yetkilileri ile görüşmelerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti.

Heyet, CPT’nin 6-17 Mayıs tarihleri arasında, İmralı dahil, Türkiye ve Kürdistan’daki çok sayıda cezaevine yaptığı ziyaretleri önemsediklerini fakat bu ziyaretlerde CPT tarafından tespit edilen sorunların giderilmesi için ısrarlı ve daimi bir takip çalışmasının gerektiğine dikkat çekti.

CPT yetkililerinin ziyaret ettiği cezaevleriyle ilgili rapor hazırlamaya başladığı, raporu önce Ankara’ya ve ardından AK yetkililerine ileteceği bilgisi edinildi.

JAGLAND: KÜRT MESELESİ EN ÖNEMLİSİ

HDP heyetinin AK Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ile gerçekleştirdikleri görüşmede ise özel olarak Kürt sorununun çözümü, HDP’ye dönük baskılar, Türkiye’de sayıları onbinleri aşan siyasi tutsaklar sorunu, AİHM’in verdiği kararlara Ankara’nın yaklaşımı ve bu kapsamda Türkiye ile ilişkilerde AK’nin sorumlulukları gündeme geldi.

Jagland’ın, Kürt meselesinin çözüm yoluna girmesinin Avrupa Konseyi’nde en önemli meseleler arasında yer aldığı ve bu meselenin önümüzdeki süreçte daha etkili bir şekilde takipçisi olacaklarını beyan ettiği öğrenildi.

İNSAN HAKLARI KOMİSERİ TÜRKİYE’YE GİDİYOR

Yine AK İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatoviç’in, gelecek hafta kapsamlı görüşmeler yapmak için Türkiye’de olacağı öğrenildi.

TÜRKİYE’YE YENİ RAPORTÖR

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Raportörü, Estonyalı sosyal demokrat parlamenter Marianne Mikko’nun ülkesindeki seçimlerde yeniden seçilememiş olmasından dolayı, yerine AKPM’ye İsveç’ten yeni seçilen eski AK İnsan Hakları Komiseri Tomas Hammerberg getirildi. Böylece Türkiye dosyasına hakim birisi raportör atanmış oldu.

EN SON EKLENENLER