HDP Dersim Milletvekili Önlü: Bütçe Türklük ve Sünnilik eksenli

Bütçe görüşmelerinde söz alan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, kimyasal silahların araştırılmasını isteyerek ‘Kürtlere ikinci Halepçe yaşatılmak isteniyor’ dedi

Meclis Genel Kurulu’nda, 2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddeleri üzerine görüşmeler devam ediyor. Teklifin 5’inci maddesi üzerine söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersîm Milletvekili Alican Önlü, Türkiye’nin Federe Kurdistan Bölgesi’ne yönelik kimyasal silah saldırılarına tepki gösterdi.

Bütçelerin inanca, kimliğe ve cinsiyete bakılmaksızın halktan toplanan vergilerle oluşturulduğunu söyleyen Önlü, Türkiye’de yüzyıldır bütçenin yönetimi ve dağıtımının Türklük ve Sünnilik ekseni olduğunu belirtti.

Dersim’de de kullanıldı

İktidarın “envanterimizde yok” dediği kimyasal silahların Türkiye’de ilk kez Dersim’de kullandığını hatırlatan Önlü, dönemin devlet yetkililerinin itiraflarını anımsattı. Önlü, “Maalesef bugün de tekçi ve inkârcı zihniyet Kürtlere karşı aynı yöntemlere başvurmakta, Kürtlere ikinci Dersimler, Halepçeler, Zilanlar yaşatılmak istenmektedir. Çok partili dönemde de rejimin Dersim’e bakış açısı değişmemiştir. Devleti yöneten iktidarlar değişse de Dersim hep ‘çıban başı’ olarak kalmış, etnik ve inançsal bütünlüğü sistematik olarak ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Dersim’in en ücra köylerine asimilasyon amaçlı okullar ve camiler yapılmış; sağlık ocaklarına, altyapıya, tarıma ve hayvancılığa değil Dersimlileri asimile etmek için harcanıyordu. Günümüzde de karakollardan, elektrik direklerine konan hoparlörlerden güne 5 vakit ezan okutulmakta, dağlarına ‘Ne Mutlu Türküm’ yazılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Dersim’de yaşananlar

“12 Eylül askeri faşist darbesinin bütçesinden Dersim’in payına, köy meydanlarında kadınlı erkekli toplu işkenceler, gece yarısı ev baskınları ve alevi pirlerinin sakallarının kesilmesi düşmüştür” diyen Önlü, sözlerini şöyle sürdürdü: “1993-94 yıllarında Tansu Çiller, Ağar ve Güreş’in ekipleriyle Dersim’de 183 köy, 823 mezra 8 bin 439 hane boşaltılmış, 41 bin 939 kişi yerinden edilmiş, onlarca sivil yurttaş kaybettirilmiş yakılmayan orman, yasaklanmadık bölge ve mera bırakılmamıştır. JİTEM’ci Mahmut Yıldırım’ın yani Yeşilin ilk görev yeri de Dersim’dir. Peki AKP’nin yönettiği son 20 yılda bütçeden Dersimlilerin payına ne düşmüştür. 2015 yılındaki bir araştırmaya göre Dersim’e yapılan 100 TL’lik bir harcamanın 59 TL’si savunma, kamu düzeni ve güvenliğe yapılmıştır. Sanayisi olmayan Dersim’de özellikle 2015 yılı sonrasında yayla ve mera yasaklarıyla hayvancılık, arıcılık ve tarım yani halkın ekonomisi bitirilme noktasına gelmiştir. Dersim’de geçmişin katliamcıları Alpdoğan’ların yerini 90’larda nasıl Yeşil aldıysa, AKP döneminde de SADAT, özel harekât ve Esadullah timleri almaktadır.”

ANKARA

 

#HDP #Dersim #Milletvekili #Önlü #Bütçe #Türklük #Sünnilik #eksenli

EN SON EKLENENLER