HDP: Göçmenler salgında açlığa terk edildi

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Eş Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, 1 Mayıs vesilesiyle bugün yaptığı yazılı açıklamada, “Açlığa terk edilen göçmen emekçileri unutmuyoruz” dedi.
Ağaoğlu, “Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de neredeyse tamamı güvencesiz ve kayıtsız çalışan 1 milyonu aşkın göçmen emekçi işten çıkarılarak aileleri ile birlikte açlığa terk edildi. Salgın sürecini en ağır biçimde, çoğunluğu 2 aya yakın süredir hiçbir gelir veya güvence olmadan 4 milyonu aşkın göçmen yaşamaktadır” dedi.

‘GÖÇMENLERE YAPILAN ÖLÜMCÜL VE TRAVMATİK’

Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Göçmen emekçilerin bir kısmı işten çıkarılırken zaten asgari ücretin altındaki ücretlerini alamayarak sömürü sisteminin en bariz mağduru haline getirilmişlerdir. Dahası, hiçbir göçmen işten çıkarıldıktan sonra işsizlik ödeneği veya benzer bir yardım fonundan düzenli bir destek alabilmiş değildir. Göçmenlere dayatılan güvencesizlik ve terk edilmişlik en az pandemi kadar ölümcül ve travmatiktir.          

‘HAKLARINI GÜNDEME TAŞIYALIM’

Tüm ilerici kesimleri, işçi sınıfının temel taleplerini, en çok sömürülen göçmen emekçilerin haklarını kapsayacak biçimde gündeme taşımaya ve sahiplenmeye çağırıyoruz.
Bu temelde tüm göçmen işçilerin pandemi süresince işsizlik fonundan, sosyal ve finansal destek fonlarından; elektrik, su ve ısınma gibi temel ihtiyaçlardan faydalanmaları sağlanmalıdır. Pandemi sürecinde hijyen malzemelerine ücretsiz erişimleri için gerekli önlemler alınmalıdır. Göçmen ailelerde özellikle kadınların ve çocukların ev içi şiddete karşı her açıdan desteklenmesine yönelik stratejik planlamalar en kısa zamanda uygulamaya geçirilmelidir. İşsizlik koşullarında göçmenlere yönelik nefret söyleminin bilinçli biçimde özellikle sosyal medyada artmasını destekleyen söylemler reddedilmeli, ayrımcılığı ve ırkçılığı derinleştiren nefret söylemi hukuki bağlamda etkin biçimde işletilmelidir.”

EN SON EKLENENLER