HDP Grup Başkanvekili’ne 23 yıl hapis istemi

Yasama dokunulmazlığı kaldırılan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel hakkında hazırlanan iddianamede 23 yıla kadar hapsi istendi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Çağlar Demirel hakkında iddianame hazırladı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Demirel hakkında “örgüte üye olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddialarıyla 10 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası istendi. Demirel’in 2015-2016 yılları arasında Diyarbakır’da düzenlenen 11 basın açıklaması ve yürüyüşe katılması ile yaptığı konuşmalar suç sayıldı.

Zincirleme ‘örgüt propagandası’ymış!

Demirel’in Sûr’da ilan edilen “Sokağa çıkma yasağı”nı protesto eylemine katılmasını “örgüt adına suç işlemek” olarak değerlendiren savcılık, Piran (Dicle) ilçesindeki “Şeyh Sait Şehitliği”ndeki mezarların tahrip edilmesinin protesto edildiği açıklamadaki konuşmasını ise “örgüt propagandası” saydı. Yine iddianamede Demirel’in bir açıklamada Sûr ilçesi için “Kürdistan’ın kalbidir” sözleri “örgüt propagandası” olarak gösterildi. Savcı, iddianamenin değerlendirme kısmında Demirel’in katıldığı basın açıklaması, yürüyüş ve eylemlerin salt siyasi parti faaliyeti olarak görülmeyeceğini ileri sürerek, Demirel’in 11 ayrı açıklamada zincirleme şekilde “Örgüt propagandası” yaparak, “Örgüt üyeliği” suçunu işlediğini savundu. Savcı, Demirel’in katıldığı basın açıklaması ve eylemlerin “Siyasi faaliyet görünümü” altında gerçekleştirildiğini iddia etti.

Yargılamayı yapacak Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirel’in şubat ayında görülecek ilk duruşmasına katılması için çağrı kağıdı gönderilmesine karar verdi.

EN SON EKLENENLER