HDP ‘hayır’ı örgütleyecek

HDP Sözcüsü Bilgen, Anayasa değişikliği teklifinin ilk turda olduğu gibi ikinci turda da kabul edilmesi durumunda referandumda ‘hayır’ı örgütleyeceklerini ve bunun için her türlü çalışmayı yapacaklarını söyledi

Anayasa görüşmelerinin ilk turunun TBMM’de kabul edilmesinin ardından HDP Merkez Yürütme Kurulu toplanarak durum değerlendirmesi yaptı. Toplantı arasında açıklama yapan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye ekonomisini durumuna dikkat çekerek, “Şu anda aslında fiilen her ne kadar anlama geliyormuş gibi doların artışı gibi ifade edilse de, TL’nin değer kaybıyla ciddi bir risk ile karşı karşıya. Satın alma gücü ciddi kayıp yapıyor” dedi. Türkiye’nin ciddi bir ekonomik krizi yaşamasına rağmen, başkanlık sistemine odaklanmış olmasının başlı başına bir tartışma konusu olduğunu belirten Bilgen, “Türkiye’de 143 tutuklu gazeteci tutuklu var ve bu dünya da tutuklu bulunan gazetecilerin yarısı kadar” diye konuştu.

Kapkaç yasası

MYK’da özel olarak anayasa görüşmeleri ve mevcut tabloyu ele aldıklarının altını çizen Bilgen, ‘Hem oylama biçimi hem de toplumdan saklanmış, kapkaç anayasası gibi bir prosedürü tamamlama amacıyla ele alınmasını kabul edilemez buluyoruz” dedi. Bilgen anayasa ısrarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu tutum anayasa meşruiyetine darbe veren tutumlarından biridir. Bizim milletvekillerimizin rehin tutuluyor olmasına dikkat çekmek ve Garo Paylan’a yönelik tutumu dikkat çekmek için oylamalara katılmadık. Toplumun sürece katılımı başlı başına bir vahamettir. Eğer ikinci tur oylamada aynı sayılar bulunursa OHAL koşullarında bir anayasa kabul edilecek ve bu gayri meşru olacaktır.”

Hedef saptırıyorlar

OHAL koşullarının bir rejim tartışmasından öte bir hükümet sisteminin tartışılmasına uygun olmadığını belirten ve “Bu düzenlemeden sonra anayasa enkazı bile ortada kalmayacak” sözlerini kullanan Bilgen, “Buna rağmen tartışmaları ilk 4 maddeye odaklamak hedef saptırmaktır” diye konuştu. Bilgen, AKP ve MHP milletvekillerine çağrıda bulunarak bu duruma dur demelerini istedi. Milletvekillerinin oylarını göstererek oy kullanmalarını zorlayan yaklaşımın terk edilmesini isteyen Bilgen, vekillerin korkularının bedelini topluma ödetmemelerini istedi. Bilgen, referanduma ilişkin her türlü hazırlıklarını yapacaklarını, Türkiye’nin hayrına güçlü bir “Hayır” ile ulaşacağını ve bu tutumlarını sürdüreceklerini söyledi. Bugünden sonra yapılacak olan her tutuklama ve gözaltının “Hayır”ı zayıflatmak ve referandumu topluma kabul ettirmeye yönelik olduğunu belirten Bilgen, milletvekillerinin de bu yüzden rehin olarak tutulmaya devam edildiğini söyledi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER