HDP Kadın Meclisi: Dolmabahçe Mutabakatı’na bağlıyız

HDP Kadın ve Gençlik Meclisleri kongrede yaptıkları konuşmada, çözüm sürecinin önemine dikkat çekerek, halen o dönemin ruhuna ve Dolmabahçe Mutabakatı’na bağlı olduklarına işaret etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) kadın ve gençlik meclisleri 3’üncü Olağanüstü Kongre’de yaptıkları konuşmalarla çözüm sürecinin önemine dikkat çekti. Gençlik Meclisi adına Can Memiş yaptığı konuşmada, sokağa çıkma yasakları boyunca yıkım ve katliamlara uğrayan Kürt kentlerinde devletin savaş politikalarına karış sandıkta itiraz edildiğini söyledi.

Baskı, zorbalık rejimine karşı HDP ile demokratik rejimin büyütülmesi gerektiğini belirten Memiş, gençlere yöneltilen yaşam krizlerine karşı da mücadele etmenin en temel görevleri olduğunu dile getirdi. “Rekabet çarkında kaybolma ve katliamlarda yaşamını yitirmek gençlerin kaderi değildir” diyen Memiş, bu dayatmaya karşı HDP bünyesinde mücadele etmek gerektiğini ifade etti.

Mayıs ayı şehitlerini anan Memiş, Rojava’da yaşamını yitiren BÖG Komutanı Ulaş Bayraktoğlunu, “Türkiye devrim hareketini öncüsü” sözleriyle andı.

‘YİTİRDİĞİMİZ TÜM GENÇLERE SÖZÜMÜZDÜR’

Memiş, “Yitirdiğimiz bütün genç arkadaşlara sözümüzdür, barış politikalarına ortak olacağız” dedi. Memiş, şunları söyledi: “Küresel sistem yeni Erdoğanlar yaratırken bizim neo-liberal politikalara karşı verdiğimiz mücadele, tüm dünyada gençlerin mücadelesidir… Umudumuz dimdik ayaktadır. Hayat bizi HDP’ye çağırıyor. Hayat çizgimizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Bu çizgimizin güçlendiren arkadaşlar bugün bedenen yanımızda değil ama ruhen yanımızda.”

“Edirne’den İmralı’ya tüm cezaevindeki yoldaşlarımıza selam gönderiyoruz” diyen Memiş, gençlerin verecekleri mücadele ile PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılacağını ve özgürlüğün geleceğini dile getirdi.

TAŞDEMİR: KADIN SİYASETİNE SAHİP ÇIKMA KONGRESİDİR

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir ise, kadınların direniş gücüne işaret ederek, bütün saldırılara rağmen ayakta olduklarını belirtti. Söylediklerini daha kararlı söylemek ve söylediklerini yapmaktan onur duyduklarını ifade ederek, “Figen Yüksekdağ irademiz ve onurumuzdur. Onun iradesini buraya yansıtmaktan bir an geri durmayacağız” dedi. “İlan ediyoruz ki bu kongremiz kadınların siyasetine siyasetin kadınlarına sahip çıkma kongresidir” diye devam eden Taşdemir, tek adamlığa ve tekçiliğe karşı durmaya devam edeceklerini söyledi.

KADIN DAYANIŞMASINI BÜYÜTME ZAMANI

AKP’nin “halka ve kadınlara” yakalandığını ve artık “mühürsüz ve havada asılı kalan” bir iktidar haline geldiğini dile getiren Taşdemir, “Şimdi tüm kadınlarla yürüyeceğimiz yolları büyütmenin zamanıdır. Dayanışmayı büyütme kadın direnişini yayma zamanıdır. Daha yürüyeceğimiz çok yolumuz var” dedi. Taşdemir, kadın katliamlarına dikkat çekerek, savaşın da kadınları daha fazla mağdur ettiğine işaret etti.

ROJAVALI KADINLAR DESTAN YAZIYOR

Taşdemir, ekonomik krizin, işsizliğin her zamanki gibi daha fazla kadınları etkilediğini belirterek, bu da yetmiyormuş gibi yüzlerce kadın akademisyenin işinden olduğunu söyledi. Kapitalizm krizi sonucu sağcı ve ırkçı siyasetin kadınlara siyaset alanını daralttığının altını çizen Taşdemir, buna karşı dünyanın her yerinde kadınların direndiğini ve Rojavalı kadınları işaret etti: “Kadınlar Rojava’da destan yazıyorlar. Kadın özgürlükçü bir sistem yaratıyorlar başka bir dünya mümkün diyenleri temsil ediyorlar.”

“Barışın yol haritasını biliyoruz, barışa giden yolun taşlarını yeniden döşeyebiliriz” diye konuşan Taşdemir, Dolmabahçe Mutabakatı’nın kendileri için halen temel metin olduğunu kaydetti. Taşdemir, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın barışçıl pozisyonuna işaret etti ve “Böyle bir süreçte kadınlar tereddütsüz yer alacaktır” dedi.

Rojavalı kadınların başarılarını kutlayan Taşdemir, seçilecek yeni yönetime de başarılar diledi.

 

EN SON EKLENENLER