HDP: Tarih tutuklamaların sorumlularından hesap soracaktır

HDP 3’üncü Olağanüstü Kongresi’nde konuşan Kongre Divanı Başkanı Ali Ürküt, kongreyi yaptıkları tarihin önemine işaret ederek, “20 Mayıs 2016’da TBMM’de darbe yapılarak dokunulmazlıklar kaldırıldı. Bugün Türkiye mücadele tarihine not düşecek. Bu ayıbın sorumluları da tarih önünde hesap verecek” dedi.

HDP 3. Olağanüstü Kongresi, Dünya Ticaret Merkezi’nde başladı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın vekilliği ve parti üyeliğinin düşürülmesi ardından kongre sürecine zorunlu olarak gelindiği için delegeler ve HDP bileşenleri dışında kongre konuklara kapalı gerçekleştiriliyor.

KATILIMCILAR

HDK Eş Sözcüleri Gülistan Koçyiğit ve Onur Hamzaoğlu, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Güngör ile MYK üyesi Sedat Şenoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Vekili Gülcihan Şimşek, Yeşiller Sol Gelecek Partisi (YSGP) Eş Genel Başkanı Naci Sönmez, SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve Ahmet Kaya, Devrimci Parti Genel Başkan Ufuk Göllü ile Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eş Sözcüsü Saniye Evren, DTK ve HDK Gençlik ve Kadın Meclisi üyeleri de kongreye katıldı.

TUTUKLU SİYASETÇİLER SALONDA

Kongre salonuna, Eş Başkan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, HDP tutuklu milletvekilleri İdris Baluken, Çağlar Demirel, Ayhan Bilgen, Ferhat Encu, Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Burcu Çelik, hakkında tutuklama kararı çıkarılan Nursel Aydoğan ve Besime Konca ile tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’nın fotoğraflarının yer aldığı ve ortasına “Direnerek Kazanacağız” yazılı büyük boy poster asıldı.

Müge Yamanyılmaz tarafından yapılan açılış konuşmasında salondakiler, Türkçe, Kürtçe, Arapça, Ermenice selamlandı.

DELEGELERİMİZİN ÇOĞU TUTUKLU

Divan Başkanlığına Ali Ürküt seçilirken, Atiye Eren ve Hüda Kaya divan üyeliğine seçildi. Ali Ürküt yaptığı kısa konuşmada, HDP’nin ve önceki partilerin daha büyük salonlarda, büyük katılımlarla görkemli yapıldığını hatırlatarak, “Bu kongre farklı, bu kongre zorunlu bir kongre, bize dayatılan bir kongre. Biz de bu zorunlu kongreyi delegelerin katılımı ile bu kongreyi gerçekleştirme durumunda kaldık. Delegelerimizin hepsini de buraya getiremedik; çünkü büyük bir kısmı cezaevlerinde tutuklu bulunuyorlar” dedi.

20 MAYIS MÜCADELE TARİHİNDE NOT EDİLECEKTİR

Kongre’nin yapıldığı 20 Mayıs’ın, 20 Mayıs 2016 tarihinde TBMM’ye darbe yapılarak HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırıldığı tarihe denk geldiğini belirten Ürküt, “Bugün başta eş genel başkanlarımız, vekillerimiz aramızda değiller. Bizim açımızdan bugününün böyle bir anlamı da var. Türkiye mücadele tarihi bu günü, karanlık tabloyu not edecektir. Bunun müsebbibi olan başta iktidar ve muhalefet tarih önünde bunun hesabını verecektir” dedi.

Yine sadece HDP bileşenlerinin, DTK ve DBP eş başkanlarının davet edildiğini belirten Ürküt, siyasi değerlendirme ve HDP görüşmelerinin HDP sözcüleri tarafından dile getirileceğini söyledi.

EN SON EKLENENLER